Tarlós Orbánnal is küzd a BKV-ért

Szabó Zsolt

Szabó Zsolt

2016. január 14., csütörtök 06:46, frissítve: csütörtök 14:13

A miniszterelnök munkáját támogatom, de a szemébe mondtam: a kormány BKV-politikájával nem értek egyet – közölte lapunkkal a főpolgármester. Szerinte a felső szintű egyeztetéseken elhangzottakat hamisan kiszivárogtatók nem érik el céljukat, nem mond le.

Minden lehetséges eszközzel szembeszállok a főváros és a BKV működéséért, ráadásul a 2014-es főpolgármesteri választás előtt maga Orbán Viktor kormányfő kért erre – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester holnap Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel tisztázza a Budapest és az agglomeráció közötti közlekedés finanszírozási kérdéseit.

– Nem tudom, ki szivárogtatta ki a miniszterelnökkel folytatott december 21-i tárgyalásunkon elhangzottakat a Népszabadságnak, de legalább a „Júdások” pontosan tették volna. Orbán Viktor országépítő munkáját támogatom, de a szemébe is mondtam: a kormány BKV-politikáját nem – reagált a napilapban megjelent információkra. E szerint a kormányfő nem ad többlettámogatást a budapesti és az elővárosi tömegközlekedésre.

A Népszabadság szerint Orbán nyersen közölte vele: számára a főváros nem finanszírozási (Tarlós: matematikai), hanem irodalmi kérdés. A lap két fideszesről írt, akik ott voltak az ominózus tárgyaláson: Kocsis Máté fővárosi tanácsnok, és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetet vezető miniszter.

Tarlós nem mond le

Tarlós a Magyar Nemzettel közölte: esze ágában sincs lemondani, ha a Fidesz akarta volna, tavaly ősz előtt félreállíthatta volna. Ezt az Indexnek adott tegnapi interjújában úgy vázolta: „Az én főnököm a nép, amely megválasztott. A népen kívül még a jóisten, bizonyos kérdésekben a feleségem, aztán kész.” – Szégyellje magát, aki így bánik a szövetségesével – idézte fel a portálnak, amikor Rogán Antal és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslatára a parlament úgy támogatta a BKV-t, hogy 20 milliárd forintot elvont a fővárostól. Decemberi teheráni látogatásán egyébként Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarországról a „tisztelet kultúrája” nevében érkezett. Ezt a tiszteletet érezhette Tarlós István akként, hogy a fideszesek „kést vágtak a hátába”.

– Júdásaink egyébként jól összekeverték a főváros működtetését és fejlesztését, a BKV-t a BKK-val, a dugódíjat a tarifaemeléssel és a járatritkítással – mondta a főpolgármester. Hozzátette: ha nulla forint jutna Budapest fejlesztésére, elfelejthetjük az olimpiarendezést. Megjegyezte: mára leegyszerűsödött a kérdés az agglomerációs busz- és HÉV-járatok finanszírozására. Szerinte ha az állam nem az ő kérésére, hanem Orbán Viktor határozott ígéretére átveszi a finanszírozást, a többit a fővárosi önkormányzat már maga is megoldja.

A Jobbik felszólította a kormányt: fejezzék be a Budapesttel szembeni harcot, ne ellentétek szításában, hanem racionális és érdemi megoldásban gondolkozzanak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.14.