Tehercsökkentés: könnyebb lesz a jövő év

Kovács András, 2012. július 1., 07:59, frissítve: 11:09
300 milliárd forint értékű, a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagban állapodott meg a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormánypárti frakciókkal a héten. Emellett eldőlt az is, hogy megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Az MNO heti összefoglalója.

A miniszterelnök arra utasította hétfőn Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy már most kezdjék meg a Fidesz-frakcióban megfogalmazott, a munka világát érintő, a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot módosító indítványok konkrétumainak kidolgozását. Orbán Viktor ezt a Fidesz–KDNP frakcióülése után közölte. A kormányfő hangsúlyozta: azt is kérte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy az így megszülető előterjesztések egy részét legkésőbb szerda délutánig, egy másik részét pedig július 9-ig nyújtsa be a parlamentnek.

Ismét megszavazták

Elfogadta az új büntető törvénykönyvet hétfőn az Országgyűlés. A 2013. július elsejétől hatályos kódex szélesíti a jogos védelem lehetőségét, egyes bűncselekményeknél 12 évre szállítja le a büntethetőségi korhatárt, és bevezeti az elzárást mint büntetést. Az új törvénykönyv a több mint harminc éve hatályos és többször módosított jelenlegi Btk.-t váltja fel.

Áder János államfő észrevételeinek elfogadása után a parlament ismét megszavazta a járások kialakításáról szóló törvényt és a több száz feleslegessé vált jogszabály megszüntetéséről szóló előterjesztést. Az Országgyűlés emellett elfogadta azt a fideszes és jobbikos képviselői kezdeményezést is, hogy vonják meg a nyugdíj-kiegészítés helyébe lépő pótlékot azoktól, akiknek az 1990 előtti tevékenysége összeegyeztethetetlen a demokratikus értékrenddel. A zárószavazás erről a jövő héten lesz.

Átcsoportosítás

Ötezerrel többen, összesen csaknem 40 ezren kezdhetik meg térítésmentesen felsőoktatási tanulmányaikat a szeptemberben induló tanévben. A kormány erről az idei jelentkezési adatok feldolgozása után kedden döntött. Több hallgatót vesznek fel műszaki, informatikai, agrár, sport, valamint egészségügyi képzésre. Az átcsoportosítást azzal indokolják, hogy a teljes állami ösztöndíjas keretre túljelentkezés van, a részösztöndíjas helyek egy része pedig valószínűleg betöltetlen maradt volna.

A jövő évi költségvetést a két Széll Kálmán-terv által előirányzott szerkezeti átalakulások alapozzák meg, a büdzsé a beruházási fordulatra épít, és megfelelő forrásokat is biztosít ahhoz. Erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt szerdán a parlamentben a 2013-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitáját megnyitó expozéjában.

Érvényesül a tehermegosztás

Matolcsy szerint a büdzsé segíti a vállalkozásokat új munkahelyek teremtésében és a jelenlegi 3,8 millió álláshely megőrzésében. A Költségvetési Tanács elnöke megalapozottnak tartja a büdzsét, de komoly kockázatokat lát a kabinet makrogazdasági prognózisában. Kovács Árpád azt javasolja a kormánynak, hogy reagáljon a gazdasági növekedést hátráltató tényezőkre.

A Fidesz szerint a jövő évi költségvetés további támogatást ígér a devizahiteleseknek, a gyermeket nevelőknek, a kis- és közepes vállalkozásoknak, megőrzi a nyugdíjak reálértékét és érvényesíti a tehermegosztás elvét. Az MSZP úgy látja, hogy a 2013-as költségvetésben tervezett adóemelések miatt jövőre sem indul be a gazdasági növekedés, a kormány 1,6 százalékos bővülési terve irreális, a tranzakciós illeték pedig pénzbehajtás.

A Jobbik ismét az egykulcsos személyi jövedelemadó visszavonását, az államadósság újratárgyalását, illetve a mezőgazdaság, valamint a feldolgozó- és élelmiszeripar fejlesztését sürgette. Az LMP szerint irreális kormányzati tervek több száz millió forintba kerülnek az embereknek.

Július 13-án kezdődhet

A jegybanktörvény módosításának parlamenti elfogadása után megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a nemzetközi valutaalappal és az Európai Unióval. Erről Christine Lagarde, az IMF főigazgatója tájékoztatta levélben a magyar kormányt és a Magyar Nemzeti Bank elnökét. Varga Mihály, a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter megerősítette, hogy az Országgyűlés legkésőbb július 12-én elfogadja a jegybanktörvény módosítását.

A West-Balkán-ügy mind a négy vádlottját két év, nyolc hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ítélet nem jogerős. A vád szerint a szórakozóhely egyik tulajdonosa és ügyvezetője, az egyik szervező, illetve a biztonsági őrök főnöke felelős a másfél évvel ezelőtti diszkótragédiáért, amelyben három fiatal lány vesztette életét.

Megállapodtak

300 milliárd forint értékű, a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagban állapodott meg csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormánypárti frakciókkal. Rogán Antal elmondta: a könnyítés elsősorban a kisadózókat, a 25 év alattiakat, az 55 év felettieket és a képzettséget nem igénylő fizikai munkát végzőket érinti, úgy, hogy a legnagyobb kedvezményt az alacsony bérűek kapják.

Matolcsy György a programhoz szükséges forrásokról azt mondta, hogy a jegybankra és a Magyar Államkincstár pénzmozgásaira is kiterjesztik a tranzakciós illetéket, ebből összesen több mint 200 milliárd forint bevételt várnak.

hirdetés
Vélemény
Zárt rendszerek fogságában
Körmendy Zsuzsanna
Azt gondoltuk, hogy az ideológiai szürke ötven árnyalata többé nem lehetséges
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 5 db

A hozzászólások mutatása