Tervet dolgoznak ki

NT

2012. augusztus 22., szerda 16:30, frissítve: szerda 16:48

A Cegléden kialakult helyzet, az ottani problémák megoldására a helyi önkormányzat a rendőrséggel együttműködve a következő napokban tervet dolgoz ki – ezt Földi László (Fidesz–KDNP) a város polgármestere mondta. Az elöljáró az őt érintő bírálatokra nem reagált. A országos rendőrfőkapitány pedig tényfeltáró vizsgálatot rendelt el a rendőri intézkedésekkel kapcsolatban: azt vizsgálják, történt-e mulasztás.

A Pest megyei Cegléden a város külterületének néhány utcájában múlt vasárnap este mintegy 400-an gyűltek össze, köztük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. Miután feszültté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az egybegyűltektől. A demonstráció kisebb létszámmal másnap is folytatódott, de atrocitás nem történt.

Közös állásfoglalás

Hétfő hajnalban tíz roma szervezet közös állásfoglalásban ítélte el a Cegléden kialakult helyzetet. Az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció közleményében elfogadhatatlannak nevezte a történteket, míg a Jobbik köszönetét fejezte ki „a ceglédi összefogásért”.

Korondi Miklós (Jobbik), a térség országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a lakók hosszú ideje rettegésben élnek a máshonnan odaköltözött, munkanélküli romák „bűnöző életmódja” miatt. Hozzátette, a panaszokat hiába továbbította Cegléd polgármesterének és képviselő-testületének, az érdemi intézkedés elmaradt, a lakosok reménytelenségükben kérték végül az Új Magyar Gárda Mozgalom segítségét. A képviselő szóvá tette, hogy a kritikus napokban a polgármester nem jelent meg a helyszínen.

Cegléd polgármestere szerint hamis információk alapján, kifejezetten Szent István ünnepére időzítették megmozdulásukat minden valószínűség szerint Jobbik-szimpatizáns körök a város magyar–roma lakta külterületére.

Földi László polgármester az MTI megkeresésére szerdán azt közölte: nem kíván mélységében reagálni a Korondi Miklós sajtótájékoztatóján elhangzottakra. „Korábban is elmondtam, hogy a rend fenntartása a rendőrség kötelessége és feladata. A rendőrséggel együttműködve a következő napokban olyan megoldási tervet dolgozunk ki, amely hosszú távra megoldhatja a problémákat. Természetesen a sajtót erről megfelelően informálni fogjuk” – tette hozzá.

Tényfeltáró vizsgálat

Mint az mno.hu beszámolt róla, Garamvölgyi Lászlónak, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatójának szerdai tájékoztatása szerint Hatala József országos rendőrfőkapitány tényfeltáró vizsgálatot rendelt el a Cegléden történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban.

Petíció a belügyminiszternek

Ismert, a szélsőséges romaellenes megnyilvánulások és a „tétlen rendőri magatartás ellen” tiltakozva az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat szerda délután a belügyminiszternek címzett, több mint kétezer ember által aláírt petíciót adott át a tárca képviselőjének Budapesten. Azt kérték, Pintér Sándor haladéktalanul intézkedjen a hasonló cselekmények, a „szélsőjobb folyamatos jogsértéseinek megfékezése érdekében”.

Forrás: MTI,MNO