Hosszabb utazás előtt érdemes előre megtervezni az indulás előtti teendőket és az útvonalat, mert ezzel nemcsak időt és pénzt spórolhatunk, hanem számos apró bosszankodástól is megkímélhetjük magunkat. Ehhez nyújt segítséget a legnagyobb hazai gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetője, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. weboldala. Az interaktív térkép segítségével könnyen megtervezhetjük útvonalunkat, pihenőállomásainkat és elkerülhetjük a felújítási munkákat, baleseteket, torlódásokat.

A napokban az autopalya.hu oldal további új praktikus és kényelmi funkciókkal bővült, így már közvetlenül az online felületen is megvásárolhatjuk az úthasználati jogosultságot, az e-matricát. Tehetjük ezt otthon, a karosszékben ülve, vagy akár egy okostelefon segítségével útközben is. A vásárlás rendkívül egyszerű, az internetes felületen minden típusú jogosultság kapható, természetesen elővételben is, a végén pedig a bankkártyánkkal fizethetünk. Itt nincs sorban állás, nincs várakozás, és nincs semmiféle kezelési költség, plusz felszámolt kényelmi díj sem.

Egyszerre több e-matricát is meg lehet venni, akár folytatólagosan, akár különböző időpontokra. Ráadásul, aki az ÁAK weboldalán vásárol, azzal – kiválasztva az e-mail értesítés szolgáltatást – nem fordulhat elő, hogy megfeledkezik az érvényességi idő végéről. A rendszer ugyanis ilyen esetben küld egy figyelmeztető e-mailt egy nappal a jogosultság lejárta előtt.


Ha valamilyen okból kifolyólag mégis jogosulatlanul használtunk egy díjköteles útszakaszt, a pótdíj sajnos nem kerülhető el, de a befizetés módja szintén leegyszerűsödött, hiszen már erre is lehetőség nyílik online, az ÁAK internetes felületén. Az Állami Autópálya Kezelő a jövőben további fejlesztéseket tervez weboldalán, így hamarosan egy bővített elektronikus ügyfélszolgálat áll az utazók rendelkezésére, megkönnyítve és meggyorsítva ezzel számos ügyintézést. www.autopalya.hu