The Independent: „a vörös áradat elérte a kék Dunát”

Magyar Nemzet

2010. október 10., vasárnap 12:10, frissítve: hétfő 09:27

„A vörös áradat elérte a kék Dunát” – ezzel a zenetörténeti ihletésű bevezetővel kezdte terjedelmes beszámolóját a magyarországi iszapömlésről a The Independent.

A legnagyobb liberális brit napilap – amelynek teljes első oldalát egy vörösiszappal borított falusi utca fotója foglalja el hatalmas betűkkel szedett, Bíborszín áradat főcímmel – két teljes újságoldalra kiterjedő beszámolójában azt írta: a remény most az, hogy a Duna hatalmas vízhozama elégséges mértékben felhígítja a szennyeződést a katasztrófa elkerüléséhez.

Mindemellett a folyó középső szakasza önmagában nem jelentős ivóvízforrás, mivel „már most is komoly mértékben szennyezett”. Mégis az a tény, hogy „a kísérteties vörös ásványi zagy hulláma elérhette Johann Strauss gyönyörű kék Dunáját, azt a folyót, amely a nevét adta minden keringők legromantikusabbjának”, erőteljes, jelképes módon hívja fel a figyelmet arra, hogy a zöldtechnológia minden fejlődésével együtt is a régi típusú ipari szennyeződések még mindig milyen hatalmas természeti pusztításra képesek – áll a The Independent pénteki írásában.

Fotó: Europress/AFPA lap szerint az alumíniumüzem már 2006-ban felkerült azoknak az ipari telephelyeknek a listájára, amelyek szerencsétlenség esetén a Duna szennyeződését okozhatják. A gyár egyike volt a hatóságok által azonosított 32 ilyen magyarországi üzemnek, és nagyobb ellenőrzéseknek kellett volna alávetni – idézi a The Independent a Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság véleményét. A testület főigazgatója, Philip Weller a brit lapnak azt mondta: bármit tettek is ez ügyben, „az nem volt elégséges”.

Fotó: Europress/AFPHozzátette: azt egyelőre nem tudja megmondani, hogy ennek mi az oka. A BBC televízió Nagy-Britanniában fogható 24 órás hírcsatornájának – BBC News – környezetvédelmi szaktudósítója pénteki riportjában elmondta: az alumíniumgyártás Magyarországon elszabadult mellékterméke a finomítási eljárás során alkalmazott vegyszerek miatt vált erősen lúgos kémhatásúvá, ami azt is jelenti, hogy „rendkívüli mértékben maró (...), a bőrön égési sérüléseket okozhat”.

Fotó: Europress/AFPA zagy emellett más mérgező nyomelemeket is tartalmazhat, ólom, króm, arzén, sőt radioaktív fémek is jelen lehetnek benne kis mennyiségben – hangzott el a BBC News adásában.

Fotó: Europress/AFPA BBC szaktudósítója szerint a tíz évvel ezelőtti romániai ciánszennyeződés óta új EU-direktíva született a hasonló szerencsétlenségek megakadályozására, „ám úgy tűnik, hogy az új szabályok ellenére is történhetnek ilyen környezeti katasztrófák”.

Fotó: Europress/AFP
Fotó: Europress/AFP