Több és nehezebb eseteik vannak a pszichiátereknek

PR

2012. június 28., csütörtök 17:30

Több és szélsőségesebb esetekkel találkoznak a pszichiátriákon dolgozók, mint az ezredfordulón – mondta Feller Gábor, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosa csütörtökön a városban, a szakdolgozók háromnapos országos konferenciájának megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatón.

A tizenharmadik alkalommal megrendezett, több mint félszáz előadást felvonultató tanácskozás előtt kiemelte: fel kell készíteniük a munkatársakat arra, hogy mind gyakoribb az agresszív magatartás, ennek az egyik oka az, hogy a páciensek egyre nagyobb elvárásokkal érkeznek hozzájuk. Utóbbi indokai között említette az egzisztenciális problémákat, az elidősödést, s azt, hogy egyre nehezebben alkalmazkodnak az emberek a társadalmi változásokhoz.

Az ellátórendszer tűrőképességére vonatkozó kérdésre Feller Gábor azt felelte: „a határon vagyunk”, nem csupán egyes szakterületeken, hanem az egész rendszerben probléma mutatkozik az utánpótlásban. Ennek egyik oka a Nyugatra vándorlás, ezen csak a rendszer egészének a megváltoztatásával lehet segíteni – tette hozzá.

Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt: az első, 1999-es tanácskozáson jellemzően olyan problémák voltak még terítéken, hogyan ismerhetik meg az új tudományos vívmányokat, fejlesztéseket. Ma viszont mind többet beszélnek a szakmai és a szabályozói környezetről, arról, hogy miből fogják fenntartani „a pszichiátriai osztályok utánpótlását”, és milyen módon kell párbeszédet folytatni az egészségügyi kormányzattal a terület stabil működésének biztosítása érdekében.

A háromnapos konferencia mintegy 250 regisztrált szakember részvételével kezdődött meg.

A magyar egészségügyi rendszer átalakításáról bővebben itt olvashat.

Forrás: MTI