Több jogszabályváltozás lépett életbe július 1-jétől

TK

2012. július 1., vasárnap 08:54, frissítve: vasárnap 11:24

Változás történt az egészségügyben, a munka törvénykönyvében, létrejött a kormánytisztviselők érdek-képviseleti köztestülete, életbe lépett a kulturális örökségvédelmi törvény módosítása, egyszerűbb és gyorsabb lesz az ügyintézés egyes szociális ügyekben, változik a műszaki vizsga és az átutalási rendszer.

Több változás várható mától az egészségügyben: elindul az új ellátási rend, a kórházi dolgozók csak a munkáltató beleegyezésével fogadhatják el a hálapénzt, de július elsejével lép hatályba az egészségügyi dolgozók bérrendezéséről szóló jogszabály is.

Érdek-képviseleti köztestület

Az Országgyűlés korábbi döntése értelmében létrejön a kormánytisztviselők érdek-képviseleti köztestülete, a Magyar Kormánytisztviselői Kar, valamint a kormánytisztviselők panasztestülete, a Kormánytisztviselői Döntőbizottság.

Örökségvédelmi irodák

Elvesztették építéshatósági jogkörüket a kulturális örökségvédelmi törvény vasárnap hatályba lépett módosítása értelmében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a kormányhivatalok égisze alatt működő örökségvédelmi irodák, amelyek ezentúl szakhatóságként vehetnek részt az építési engedélyezési eljárásban.

Szociális ügyek

Egyszerűbbé és gyorsabbá válik az ügyintézés egyes szociális ügyekben, például a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás, a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj (gyed), a baleseti táppénz és az örökbefogadás eljárása esetén.

Műszaki vizsga

Ha a kocsit legfeljebb 30 nappal a műszaki vizsga lejárta előtt viszik el a következő vizsgára, az újabb ciklus csak a forgalmi engedély lejártától indul – egyebek mellett ez a szabály is július 1-jén lép hatályba.

Átutalás

Bevezetik a napközbeni átutalási rendszert, amelynek köszönhetően gyorsabban teljesülnek az elektronikusan indított belföldi forintátutalások.

Munka törvénykönyve

Hatályba lépett az új munka törvénykönyve (Mt.), amelyben új rugalmas foglalkoztatási formák jelennek meg, bevezetik a kötetlen munkarendet, valamint a munkavállalói biztosítékot, és amely szerint immár a kormány határozhatja meg a minimálbért.

Forrás: MTI