Több mint 80 ezer diák feszül neki a történelemérettséginek + Videó

NT

2012. május 9., szerda 06:33, frissítve: szerda 14:44

A történelem-írásbelik várnak ma az érettségiző diákokra, e tárgyból középszinten 1291 helyszínen 82 814 diák, emelt szinten 124 helyszínen 6897 vizsgázó ad számot tudásáról.

Történelemből középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol, szerb és szlovák nyelven is tesznek érettségi vizsgát – közölte az oktatási államtitkárság az MTI-vel.

A középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart, és két feladatsorból áll, az egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.


Az MNO Videó a keddi matek után, a szerdai történelem előtt érettségizőket kapott mikrofonvégre!

Az Eduline-on rögtön a vizsga után megtalálhatók lesznek a középszintű feladatsorok és a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldások.

Az írásbeli feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy felét a XIX. és a XX. század történelme adja.

A történelem emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces. Két feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból és szöveges – kifejtendő – feladatokból.

A vizsgázó először az I. feladatlapot oldja meg, majd a dolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot. Az írásbeli feladatsort itt is 60 százalékban a magyar, 40 százalékban az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy felét a XIX. és XX. század történelme adja.

Vizsgázónként közép- és emelt szinten is szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, erről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény ad.

Az idén az oktatási kormányzat adatai szerint mintegy 137 600-an tesznek érettségit, ebből a keddi matekon 1281 helyszínen 86 386 diák volt érintett középszinten, a nehezített verziót pedig 3720 vizsgázó választotta. Az oktatási államtitkárság korábbi közlése szerint matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, német és szerb nyelven is volt tudásáról számot adó diák. Hétfőn magyar nyelv és irodalomból érettségiztek a végzős diákok. Csütörtökön az angol, pénteken a német lesz terítéken, ezt követően a továbbtanulás szempontjából kevésbé népszerű tantárgyak következnek.

Forrás: MTI