Tóbiás: Helyi közösségekkel legyőzhető a Fidesz

MTI

2016. január 19., kedd 12:57

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a Fidesz legyőzéséhez csak a helyi közösségek megszervezésével lehet 2018-ban eljutni.

Tóbiás József kedden Budapesten – pártja 106 egyéni választókörzetben dolgozó társadalomszervezőinek idei első munkaértekezletén – azt mondta, az orbáni hatalom bukásra van ítélve, mert keveseknek ad lehetőséget a boldoguláshoz. „Ma már olyannyira kell még szék, hogy az egészségügyi intézményekbe is kancellárokat kell kinevezni” – fogalmazott.

A társadalom többsége alternatívát keres – mondta, majd hozzátette: többre van szükség egy pártnál, helyben kell szövetségeket kötni. Tóbiás József azt mondta, támogatni kell minden helyi kezdeményezést, amely annak a lehetőségét hordozza, hogy a valósággal szembesítsék a hatalmat.

A politikus hírnökökként írta le a társadalomszervezőket, és nagy értéknek nevezte a hálózatot, amely – mondta – amellett, hogy segíti a parlamenti frakció munkáját, felszínre hozza a valóságot, amitől leginkább tart a Fidesz.

Jövedelememelés

Tóbiás József szavai szerint 2015-ben az MSZP vetette fel először, hogy fizetésemelésre van szükség, hiszen addig nem lehet demokratikus jogokról beszélni, amíg Magyarországon emberek millióinak nincs létbiztonsága. Olyan jövedelmekre van szükség, hogy az emberek képesek legyenek megvédeni a szabadságukat – magyarázta, hozzátéve, hogy emellett egyenlőségre is szükség van.

Az MSZP elnöke azt mondta, a Fidesz politikájával szemben – amely tudatosan arra épül, hogy a társadalomban konfliktusokat gerjesszen – a társadalmi szolidaritás értékeinek kell dominánssá válniuk Magyarországon.

Tóbiás József szerint ma már egymásra találtak a tiltakozó egészségügyi dolgozók és a pedagógusok vagy a közösségi közlekedésben a szakszervezetek. „Példaértékűnek tartom, hogy az a világ kezd kibontakozni, amelyről mi beszélünk” – hangoztatta.

A társadalomszervezőket korábban választókerületi felelősnek is nevezték az MSZP-ben.

Tóbiás József beszéde után a tanácskozás zárt üléssel folytatódott.