Törvényt sértett az Ökotárs

Pilhál Tamás

2014. szeptember 4., csütörtök 05:42

Nem titkolózhat tovább a norvég civil alap pénzei fölött diszponáló Ökotárs Alapítvány, miután az adatvédelmi hatóság felszólította: tizenöt napon belül adja ki a vesztes pályázók nevét és elutasításuk indokát a Hír Televíziónak, amelynek adatigénylését korábban megtagadták.

Elmarasztalta a norvég civil támogatások odaítéléséről döntő konzorcium vezetőjét, az Ökotárs Alapítványt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság napokban lezárult vizsgálata – értesült a Magyar Nemzet. Júliusban a lap számolt be arról, hogy a hatóság vizsgálatot indított, miután az alapítvány megtagadta közérdekű adatok kiadását a Hír Televíziónak. A televízió a 2004–2009-es és a 2009–2014-es norvég civil pályázaton induló, ám támogatást nem szerző szervezetek nevét, pályázataik címét kérte, továbbá az indoklást, hogy miért utasították el pályázataikat.

Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója a közérdekű adatok kiadását arra hivatkozva tagadta meg, hogy nem ők az adatkezelők, hanem a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda. Szerinte egyébként a nem támogatott pályázatokkal összefüggő adatok kiadására amúgy sincs jogi lehetőségük, mivel azoknál nem történt kifizetés.

 

 

Ezzel szemben a hatóság vizsgálata megállapította: az Ökotárs közfeladatot ellátó szervnek minősül, hiszen a Magyarország és Norvégia közötti szerződésben jelölték ki a norvég civil pályázatok elbírálására és a támogatások odaítélésére. Vagyis egy becikkelyezett államközi szerződés szereplőjeként jogszabályban meghatározott feladat címzettjévé vált.

Részletek a lap csütörtöki számában.

Forrás: Magyar Nemzet