Totális nihil: a Gyurcsány-párt megint nekiment az MSZP-nek

Tompos Ádám, 2012. június 1., péntek 04:47, frissítve: péntek 09:26
Megint odamondott a Gyurcsány Ferenc fémjelezte Demokratikus Koalíció egyik politikusa a szocialista pártnak. Szegeden Orosz Gábor DK-s politikus Gréczy Zsolt kommunikációs tanácsadó társaságában adott hangot igen sarkos véleményének.

Soha nem fogom a magyar baloldalt bántani. Soha. Így fogalmazott Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédben, amikor meglebegtette a szocialistáktól való távozását. Mondata úgy módosult, amikor a bukott miniszterelnök és társasága önálló párttá alakította a Demokratikus Koalíció platformot, hogy „utoljára fogom kritizálni az MSZP-t”. Ő maga tényleg nem osztotta ki 2010 októbere óta a szocikat, a DK-s politikusok és holdudvara viszont nem fogják vissza magukat.

Legutóbb Szegeden tartott sajtótájékoztatót a Gyurcsány-párt két prominense – Orosz Gábor helyi választókerületi koordinátor és Gréczy Zsolt elnöki kommunikációs tanácsadó –, amelyen ugyanolyan elánnal szidták a kormányt, a Fideszt, a KDNP-t, valamint Botka Lászlót és az MSZP-t. A sajtóeseményről a Szeged.ma számolt be. „A DK azt is furcsán látja időnként, hogy a szegedi polgármester, aki néhány évvel ezelőtt még büszkén sétált itt Gyurcsány Ferenccel a leendő beruházásokat bemutatva, és dísz-sajtótájékoztatón mutatta be, hogy mennyi pénzt kap Szeged, azóta gyakorlatilag elfeledkezett arról, hogy mennyi mindent köszönhet a Gyurcsány-kormánynak” – olvasható a portál tudósításában Gréczy Zsolt kritikája.

Orosz pedig úgy látja, hogy „a baloldali képviselő urak a 2010-es brutális vereség után egyszerűen képtelenek fölébredni ebből a tetszhalott állapotból, a totális nihil, ami jellemzi őket”. Azzal is megvádolta a szocialistákat, hogy csak a szavak szintjén szorgalmazzák a „demokratikus erők összefogását” és hogy azt szeretnék, ha megmaradna a hegemóniájuk. Gréczy végül felemlegette, hogy „míg az ország bizonyos részein jó az együttműködés a DK és az MSZP között, Szegeden gyakorlatilag nincs kapcsolatuk”, és kifejezte abbeli reményét, hogy a szegfűsök felismerjék: a DK-val egymásra vannak utalva.

Megkeresésünkre a szegedi MSZP nem kívánta kommentálni Oroszék szavait, Orosz viszont válaszolt kérdéseinkre. Hangsúlyozta, hogy a józan ész erejében hisz, vagyis jelen esetben abban, hogy a csongrádi szegfűsök belátják: a demokratikus ellenzék sikeréhez csak az összefogás vezethet, az erre irányuló gesztusokat pedig nem látja Botkáék részéről. Azt pedig nem tartja ördögtől valónak, hogy elmondja erről a helyzetről a véleményét, még ha az ennyire sarkos is.

Legutóbb Debreczeni József, a gyurcsányisták alelnöke fogalmazott majdnem szó szerint így, amikor Mesterházy Attilának írt nyílt levelet. A közíró azt fájlalta, hogy egy, az Orbán-kormányt értékelő vitanap kezdeményezéséhez a szocialisták a Jobbik-frakció tagjainak aláírását kérték, nem pedig a nyugatos, nyitott, liberális szociáldemokratákét. Debreczeni szerint ugyanis az esetleges személyes érzelmek ereje „nem lehet elegendő ahhoz, hogy igazolásul szolgáljon a neonácikkal való olyan együttműködéshez, amelyet egy demokratikus párt negligálása kísér”.

Márciusban pedig megint csak egy szimbolikus ügy kapcsán esett egymásnak a két baloldali formáció: történt, hogy négy szocialista képviselő – Harangozó Gábor, Kovács László, Molnár Zsolt és Pál Béla – megszavazta a hat évvel ezelőtti őszi tüntetések brutális leverését kivizsgáló Balsai-jelentés elfogadását. Az MSZP-sek azt nyilatkozták, hogy félrenyomtak, Molnár Csaba számon kérő nyílt levelét támadásnak értékelte Harangozó Gábor elnökségi tag, az ő írását viszont már a DK-s Szabó Zoltán minősítette otrombaságnak.

A kutya-macska barátság mondjuk borítékolható volt annak fényében, hogy amikor a gyurcsányisták döntöttek a frakcióalapításról és az MSZP részéről Tóbiás József úgy kívánt sok sikert az új SZDSZ-típusú liberális párthoz, hogy közölte a sajtó képviselőivel: a DK-sok kiléptek a szocialista képviselőcsoportból, nem pedig kiváltak. Szavazáskor pedig a szegfűsök nem nyomtak gombot.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Alázatos szolgája
Pápay György
Rogán Antal hatékonyan dolgozik, ha nem is az ország, de legalább annak vezetője sikeréért.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés