Tovább fokozódik a hőség

KG

2012. augusztus 22., szerda 10:04, frissítve: szerda 12:57

Szerdára fokozta a hőség miatt korábban kiadott veszélyjelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ); több megyében már a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben.

A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adták ki, ami azt jelenti, hogy ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat. Az összes többi megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben, ott a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakulhat.

Az OMSZ előrejelzése szerint szerdán a hőmérséklet maximuma a 38 fokot is elérheti. A meteorológiai szolgálat szerdán a távirati irodához eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: az ország legnagyobb részén 24 és 28 fok között alakul a hőmérséklet napi átlaga, ezen belül a legmelegebb a középső és a déli megyékben valószínű.

Fotó: idokep.hu

Az ország túlnyomó részén továbbra sem várható érdemi csapadék, délután, este az északnyugati, északi tájakon néhol előfordulhat zivatar. Kis eséllyel hevesebb zivatar is lehet, amit az óránkénti 75 kilométeres erősséget meghaladó széllökés, illetve 2 centiméter átmérőjű jégdarabokkal jégeső kísérhet. Zivatar idején akár 20-25 millimétert meghaladó csapadék hullhat – tették hozzá.

Heves viharok is előfordulhatnak

Hazánk időjárását továbbra is afrikai eredetű igen forró levegő alakítja, de a tőlünk északnyugatra vonuló frontok déli szakasza benyúlhat fölénk, és néhol már kedvező feltételeket teremthet egy-egy zivatar létrejöttéhez – közölte a Viharvadászok Egyesülete. Előrejelzésükben 0-s fokozatot adtak ki a kis valószínűségű bekövetkezési kockázat és a bizonytalansági tényezők miatt. A késő délutáni, esti órákban elsősorban az Alpokalján és az ország északi megyéiben van némi esély zivatarra, amelyet nagy mennyiségű csapadék, viharos széllökés, esetleg jégeső kísérhet. Az egyesület részletes előrejelzését itt olvashatja: Szupercella.hu.

Viharok is jöhetnek

A várható heves zivatar, valamint felhőszakadás miatt Vas megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Az ország nagy tavainál viharjelzés nincs érvényben.

A Balaton Siófoknál 25, a Velencei-tó Agárdnál 24 fokos. A tartós hőség miatt az országos tiszti főorvos kedd déltől péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el.

Bonta Imre, a meteorológiai szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője kedden közölte: a mostani hőséghullám a hét legvégéig is kitarthat. A jövő hét elején viszont már az egész országban jelentősen visszaesik a hőmérséklet – tette hozzá.

Forrás: Viharvadászok Egyesülete, MTI, MNO