Tovább maradnak rács mögött a brutális gyilkosság gyanúsítottjai

PR

2012. május 25., péntek 17:27, frissítve: péntek 19:42

Három hónappal meghosszabbította a soproni kettős gyilkossággal gyanúsított három fiatal férfi előzetes letartóztatását a Győri Városi Bíróság – közölte a megyei törvényszék szóvivője pénteken az MTI-vel, hozzátéve: az ügyészség által indítványozott döntés így legfeljebb augusztus 20-ig van hatályban.

A soproni kettős gyilkossággal kapcsolatban korábban egy kriminológus megjegyezte: egy ilyen bűncselekmény traumát okoz a közösségben, önvizsgálatra ad okot és lehetőséget az embereknek, hogy elemezzék a történteket és megvizsgálják, ők mit tesznek a közösségért, társaikért, hogy meghallják, észrevegyék a segélykiáltásokat, jelzéseket.

Szakemberek szerint az elmúlt években nem emelkedett az erőszakos bűncselekmények száma, hanem súlyosabbá váltak az elkövetési módok, és ennek az okát a társadalmi változásokban kell keresni.

Máté Kinga jelezte: az indokolás szerint a nyomozás folyamatban van, a gyanúsítottak kihallgatása megtörtént, ám a gyanúsítotti vallomások tartalma, a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény jellege és indíttatása további nyomozási cselekmények elvégzését teszi szükségessé.

A bíróság álláspontja szerint továbbra is megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak a szabadlábra helyezésük esetén – különösen összebeszéléssel, a tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök, okiratok megsemmisítésével vagy elrejtésével – meghiúsítanák, megnehezítenék a bizonyítási eljárást, így az előzetes letartóztatásuk meghosszabbítása indokolt – tette hozzá a törvényszék szóvivője.

Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t: szerdán és csütörtökön a kettős gyilkosság helyszínén, az Anger réti lőtéren hallgatták meg a három gyanúsítottat, akik együttműködőek voltak a hatóságokkal. A nyomozás során begyűjtött adatok alapján feltételezhető, hogy mindhárman szándékegységben követték el tettüket.

„Kivégzésszerű lövés”

Április 17-én este a korábbi rendőrségi tájékoztatás szerint azért ment a három fiatalember a soproni Anger réten lévő lövészklubba – amelynek egyikük, V. Roland a tagja volt –, hogy fegyvereket szerezzenek, amelyekkel más bűncselekményeket követnek majd el. Több tárat is kilőttek a céllapokra, míg M. Tamás kintről figyelte a klubot. Ahogy eltervezték, T. Attila a lőgyakorlat közben hirtelen megfordulva fejen, arcon és nyakon lőtte a sporttelep 53 éves elnökét, majd egy „kivégzésszerű lövést” adott le rá.

A két fiatalember megpróbálta elrejteni a holttestet, illetve értékek, fegyverek után kutatott a helyiségekben. Ekkor lépett be a klubba B. Ervin; a 43 éves soproni férfi lőszereket hozott. Mivel nem látta a lőtér vezetőjét, számon kérte a fiatalokat, ezért T. Attila több lövést leadva megsebesítette a férfit. Ezután V. Roland féltérdre ereszkedve több lövést is leadott a már vérző, menekülő férfira; az összeesett, ekkor T. Attila odalépett a földön fekvő emberhez, és egyetlen lövéssel megölte. A lövészklub elnökét összesen négy, ismerősét pedig három halálos lövés érte.

Március–áprilisban több brutális gyilkosság is történt az országban. A baranyai Magyarlukafa és Vásárosbérc között egy 36 éves mozsgói férfi egy embert lelőtt, egyet késsel súlyosan megsebesített, mert orvvadászat miatt kérdőre akarták vonni. Budapest XV. kerületében, a Zsókavár utca egyik lakásában egy 43 éves férfi lőfegyverrel agyonlőtte ismerősét, a lakás 64 éves férfi tulajdonosát, majd hazament, és öngyilkos lett.

A Fejér megyei Kulcson egy 23 éves férfi április elején négy családtagját ölte meg, három embert megsebesített. Balatonakarattyán egy üdülőövezeti családi házban három ember holttestét találták meg. Egy 56 éves férfit gyanúsítanak azzal, hogy napokkal korábban egy 70 éves férfit és egy 54 éves nőt megölt, míg a házban lakó 92 éves magatehetetlen nő halálát az ellátatlanság okozhatta. Egy 34 éves férfit azzal gyanúsítanak, hogy április 22-én Győrben egy vita után lelőtt két embert. Rendőrségi kihallgatásán a férfi önvédelemre hivatkozott.

Forrás: MTI