„Politikai öngyilkosság lenne a sorkötelezettség visszaállítása”

Pilhál Tamás

2016. január 18., hétfő 10:30, frissítve: hétfő 13:33

Nem lesz sorkatonai szolgálat Magyarországon – szögezte le tegnap Orbán Viktor miniszterelnök, lezárva ezzel a szinte teljes hétvégét uraló vitát a sorozott katonaság visszaállításáról. A Fidesz prominensei közül Kövér László, Kósa Lajos és Deutsch Tamás foglalt állást a kérdésben, egymásnak is ellentmondóan. A lapunk által megkérdezett politológus szerint „politikai öngyilkosság” lenne a sorkötelezettség visszaállítása.

Három vezető fideszes politikus szólalt meg a hét végén a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításáról, és mindhárman mást mondtak. Kiszelly Zoltán politológus a Magyar Nemzetnek „szerencsétlen elszólásoknak” nevezte Kövér László és Kósa Lajos szavait, amelyeket a miniszterelnöknek kellett tisztáznia. Kiemelte, hogy politikai öngyilkosság lenne a sorkötelezettség visszaállítása, mivel a magyar lakosságnak nincs fenyegetettségérzete. Kiszelly rámutatott: a tömeghadseregek helyett ma már drónok és zsoldos seregek vívják a háborúkat. Ugyanakkor jelezte, mindezek ellenére a sorkötelezettség kérdése időről időre felbukkan Európában is, különösen konfliktushelyzetekben; legutóbb például a svéd külügyminiszter vetette fel a sorkatonaság visszaállításának lehetőségét, két éve pedig Ausztriában népszavazáson döntöttek a kötelező sorkatonai szolgálat fenntartása mellett.

Profi hadseregek
Nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni – mondta lapunknak Szenes Zoltán egyetemi tanár, volt vezérkari főnök. A tábornok szerint bár az ukrán válság aktuálissá teszi a kérdést, a sorkatonai szolgálat ismételt bevezetése nem indokolt. Az általános tendencia ugyanis az, hogy egyre több ország a professzionális haderőre tér át. Ma már a fejlett világban a hadseregre úgy néznek, hogy a szolgálat hivatás, amit az emberek maguk választanak – tette hozzá. Szenes Zoltán szerint ha a haderő képességeit növelni akarják, akkor először a meglévő állományt kell fejleszteni. Az egykori vezérkari főnök emlékeztetett a neves hadtudós, Carl von Clausewitz régi mondására, mely szerint „ha kevés az erőd, akkor ne tűzzél ki nagy célokat”. A tábornok úgy látja, a honvédség költségvetésének 0,12 százalékos növelésével nem lehet új alapokra helyezni az önkéntes tartalékos erőt. (B. V.)

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója lapunknak arról beszélt, bár a Fidesz támogatta a sorkatonaság eltörlését, tudvalévő, hogy felemásan áll a témához – értékalapon a párt számos képviselője valamilyen formában sorkötelezettséget szeretne, ám rendkívüli népszerűtlensége miatt pragmatikus megfontolásból mégis elveti azt. Hasonlóan ambivalens a hozzáállásuk, mint az abortuszhoz: értékalapon ellenzik, racionális okokból mégsem támogatják a tiltását. A szakértő szerint Orbán Viktor nyilatkozatával „kihúzta a sorkötelezettség-ügy méregfogát”.

Így végső soron a kormányoldal sem járt rosszul, mert addig sem az egészségügyről vagy az oszlopháborúról folyt a közbeszéd, a jobboldali szavazótábor erre fogékony része pedig szintén jól járt, mivel pár napig az őket érdeklő téma volt napirenden. Krekó Péter nem zárta ki, hogy a fokozódó migránsválság miatt később akár valós opcióként is előkerülhet majd ez a téma, ám ma még nincs realitása.

Az ellenzék szerint

Kulcsár Gergely, a Jobbik honvédelmi kabinetjének vezetője lapunknak kijelentette: nem támogatják a kötelező sorkatonai szolgálatot, és a fideszes nyilatkozatok azt jelzik, zavar van a nagyobbik kormánypártban. A párt a jövő héten határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek az önkéntes katonai alapkiképzésről, amellyel lehetőséget adnának a 18. életévüket betöltött fiataloknak egy hat hónapos kiképzésre. Javaslatuk szerint a kiképzésen részt vevőket kedvezményekben részesítenék, például pluszpontokat kaphatnának a felsőoktatási felvételin, vagy adókedvezményt a későbbi munkáltatóiktól. Vona Gábor pártelnök Facebook-bejegyzésében, amelyben részletesen is ismertette a Jobbik álláspontját, annyit tett hozzá, nemsokára a Fidesz a sajátjaként fogja bejelenteni pártja javaslatát.

Az MSZP szerint mindenki számára egyértelmű, hogy a kötelező sorkatonaság bevezetésének Magyarországon nincs semmilyen reális alapja. Tegnapi közleményükben leszögezték: a sorkatonaság körüli vita a Fidesz belső konfliktusait jelzi, pedig ehelyett a Magyar Honvédséget kellene működőképessé tenniük. „Orbánéknak hecckampányszerű ötletelések helyett inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy miként szüntessék meg a honvédségen belüli 5500 fős létszámhiányt, hogyan tartsák be a katonáknak tett, majd utóbb visszavont ígéreteiket, és miként szereljék fel úgy az állományt, hogy a Magyar Honvédség be tudja tölteni feladatát” – olvasható a szocialisták közleményében.

Jégtelenítő sorkatonák
A sorkatonaság megszüntetését célzó, a magyar politikai spektrum egésze által támogatott kampány egyik fontos katonaszakmai érve volt a kilencvenes években, hogy a rövid idő alatt kiképzett, rövid ideig szolgáló, alacsony morálú katonák kárt okozhatnak a rájuk bízott drága haditechnikában. Ennek egyik tipikus esetére a kecskeméti helyőrségben került sor pár évvel azután, hogy a honvédség a Szovjetuniótól örökölt államadósság fejében 28 darab MiG–29-est kapott Oroszországtól. A vadászgépeknek nem építettek hangárokat, a szabad ég alatt álltak. Az egyik téli napon a behavazott, lejegesedett gépeket kellett volna repülésre előkészíteni, de az erre szolgáló hőlégfúvós jégtelenítő berendezésekhez – pénzhiány miatt – nem volt üzemagyag. Így az a döntés született, hogy a bázis sorállományával „manuális jégtelenítést eszközölnek”, ami abból állt, hogy seprűkkel és más „szerszámokkal” kellett a sorkatonáknak eltávolítani a téli csapadékot a
MiG-ekről. Erre azonban nem voltak kiképezve, s megfelelő „technológiai utasítást” sem kaptak, így a munka elvégzése után kiderült, hogy több gép érzékeny anyagokból készült kormányfelületében súlyos károkat okoztak. (Z. G.)

Vadai Ágnes (DK) azt közölte: minden eszközzel meg fogják akadályozni, hogy katonának kényszerítsék a magyar fiatalokat. Az ellenzéki politikus azt gyanítja, a sorkötelezettséggel a kormány „belső karhatalmi erőt” akar szervezni „egy esetleges kormányváltás megakadályozására, de ezt a haderőt az emberek mindennapi megfélemlítésére is használhatják”.

Az Együtt közleménye szerint „fantazmagória” a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése, és a kormánynak ehelyett a fontosabb megoldandó problémákkal, az egészségügy vagy az oktatás gondjaival kellene foglalkoznia.

Barabás Richárd, a PM elnökségi tagja pedig azt közölte: az Orbán-kormány az utolsó szöget is beveri az ország koporsójába, ha a fiatalokat sorkatonasággal és rendkívüli szükségállapot bevezetésével riogatja. – Így a fiatalok elmenekülnek, Magyarország pedig a jövőbeni felemelkedés lehetőségét is elveszíti – tette hozzá.

Kövér indította el

Mindezek előzménye, hogy Kövér László házelnök, a Fidesz választmányi elnöke a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplapnak adott szombati interjúban „katasztrofális hibának” nevezte a sorkötelezettség magyarországi eltörlését, és szerinte az emiatt kialakult helyzet orvoslásához sokkal több energiára lesz szükség, mint amennyit a sorkötelezettség fenntartására kellett volna fordítani. Számára egyértelmű, hogy Európa és Magyarország is erősebb lenne a sorkötelezettséggel, és nem tartja kizártnak, hogy a terrorizmus és az illegális migrációval összefüggésben terjedő bizonytalanság miatt a nem túl távoli jövőben visszaállítják azt. Ugyanakkor Kövér megjegyezte: a sorkötelezettség visszaállítását jelenleg egy uniós tagállam sem tudná hatékonyan megoldani, és vagy összeurópai döntéssel állítják vissza a kontinens nyugati csücskétől a keletiig, vagy sehogy. Ráadásul annak újbóli bevezetése – anélkül, hogy jelentősen megváltozna a közgondolkodás – erősítené a sorköteles fiatal férfiak elvándorlását azokba az országokba, ahol nem kell kötelezően bevonulni.

Kósa Lajos, a parlament honvédelmi bizottságának fideszes elnöke az RTL Klub szombati híradójának nyilatkozva tovább lebegtette a sorkötelezettség visszaállítását, és szerinte a jövő zenéje, hogy a terrorizmus miatti alaptörvény-módosításkor ez megtörténik-e. Kijelentette: a hadkötelezettség visszaállítása az elvi lehetőségek között van, ő maga azonban szívesebben támogatná amerikai mintára a Nemzeti Gárda vagy a Nemzetőrség rendszerét, amelyben a fiatalok – ha nem is sorkatonaként, de – valamiféle katonai kiképzést kapnának. Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő tegnap pártja 2004-es közleményét tette ki Facebook-oldalára, amelyben az szerepelt: a Fidesz „ismét a sorkatonai szolgálat végleges eltörlése mellett foglalt állást”. Deutsch a közleményhez azt a kommentárt fűzte: „Ennyi!”

Orbán: Nincs napirenden

– Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon – zárta rövidre a témáról folyó eszmecserét tegnap Orbán Viktor. A miniszterelnök az állami tévének azt állította, nincs vita a kormány és Kövér László között a sorkötelezettség visszaállításáról, mert szerinte a házelnök sem erről beszélt. Nincs és nem is lesz napirenden a sorkatonai szolgálat ügye a kormányülésen, és sem most, sem később nem kívánnak foglalkozni ezzel a kérdéssel, semmilyen módon nem tervezik megnyitni ezt a kérdést – hangsúlyozta a kormányfő.

Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó vezető fideszes politikus megerősítette a kormányfő szavait, és határozottan állította: nincs és nem is volt napirenden a pártban a sorkatonaság kérdése.

Angyalbőrben
Kövér László házelnök: „A bunkók még bunkóbbak lesznek, a másik fölött uralkodni vágyók megtalálják a maguk terepét. ... A kisszerűség, az aljasság, hogy azok érvényesülnek, akik gerinctelenek
vagy teljesen gátlástalanok. ... Az az érzés alakult ki bennem, hogy Kalocsa – ott voltam – egy mini-Auschwitz. Csak mennyiségi különbség van köztük, a logikai elv ugyanaz: az embereket megtörni, péppé gyúrni, aztán egyformán kis agyagfigurákat csinálni belőlük.”
(Ellenzéki Kerekasztal – Portrévázlatok. Szerk.: Richter Anna, Ötlet Kft., 1990)
Katasztrofális hiba volt a sorkötelezettség eltörlése. (Új Néplap, 2016. január 16.)
„
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője: Valóban foglalkozik a Fidesz a sorkatonaság visszaállításának gondolatával. A hadköteles korú fiatalok katonai kiképzést kaphatnának, és ha szükség lenne rájuk, bevetnék őket. (RTL Klub, 2016. január 16.)
„
Orbán Viktor: „Azokra kicsit másképp tekint az ember, akik nem tettek katonai esküt.” „Minden fiatalnak be kell vonulnia katonai szolgálatra. [...] minden magyar fiatalembernek kell kapnia alaki kiképzést és bizonyos
mértékű lelki felkészítést is. Ehhez ragaszkodni kell.”
(Beszéd a Magyar Honvédség vezetői állománya számára tartott állománygyűlésen, 2001. március 1.)
Nincs és nem is lesz napirenden a sorkatonai szolgálat ügye a kormányülésen.
(Az M1 műsorában, 2016. január 17.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.18.