Tulajdonosi jogot sértett az LMP

KA, 2012. augusztus 7., kedd 15:28, frissítve: kedd 15:34
A tulajdonosi jog is sérült az LMP júliusi demonstrációján, amelyet a Közgép Zrt. budapesti központja előtt tartott – derült ki Szabó Máté, az alapvető jogok országgyűlési biztosának keddi közleményéből. Az ökopárt tiltakozása kapcsán Rogán Antal korábban úgy fogalmazott, a párt politikusai perverz vonzalmat éreznek a láncok és a bilincsek iránt.

A gyülekezési és a tulajdonosi jog is sérült a Lehet Más a Politikának (LMP) a Közgép Zrt. budapesti központjában tartott júliusi demonstrációján – állapította meg Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa. Az ombudsman hivatalból, soron kívül vizsgálta a demonstrációval kapcsolatos rendőri intézkedést. Szabó szerint az LMP aktivistái azzal, hogy magánterületen, a tulajdonos beleegyezése nélkül, sőt kimondott tiltása ellenére demonstráltak, megsértették tulajdonosi jogait, ebből fakadóan demonstrációjuk mások jogainak és szabadságának sérelmével járt, a rendőrségnek a rendezvényt fel kellett oszlatnia.

Az alapjogi biztos ugyanakkor úgy látja, a rendőrség eljárásában is volt visszás elem, ugyanis ahelyett, hogy a feloszlatást indokoló tényeket közölte volna, arra hivatkozott, hogy a résztvevők szabálysértést követnek el, emiatt történt intézkedés. A rendezvény feloszlatását megelőző rendőrségi felszólításkor nem hangzott el, milyen rendőri intézkedést (a rendezvény feloszlatása) foganatosítanak, illetve annak mi az indoka (mások jogai és szabadságának sérelme). Az ombudsman ugyanakkor rámutatott: az elmúlt években összességében „jelentősen és előnyére változott a rendőrség gyülekezésekkel kapcsolatos tömegkezelési gyakorlata”.

Kettőtől nyolc évet is kaphatnak

Mint arról az MNO korábban beszámolt, Futó Barnabás, a Közgép jogi képviselője július 11-én úgy fogalmazott: feljelentést tesznek magánlaksértés, személyi szabadság megsértése és közérdekű üzem megzavarása miatt. Utóbbi kapcsán elmondta: büntetési tétele, mivel csoportosan követték el, kettőtől nyolc évig terjed. Mivel a rendőri intézkedésnek is ellenszegültek, ezt alighanem a bíróság is súlyosbító körülményként fogja tekinteni.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint az LMP-s képviselők „perverz vonzalmat” éreznek a láncok és a bilincsek iránt, ugyanakkor az ellenzéki párt szerdai demonstrációja nem „felnőttfilmforgatás” helyszíne, hanem munkahely, és az ott dolgozókat a legkevésbé sem érdekli az LMP lánccsörgetése.

Boros Bánk Levente az MNO-nak akkor elmondta: nem ez az első eset, hogy az LMP hasonló eszközökhöz nyúl, korábban egyszer már az Országház kapujához láncolták magukat egy akciójuk során, amelynek szintén a rendőrség vetett véget.

Nem új keletű az LMP oligarcházása sem. Karácsony Gergely még június elején kaphatott választ Orbán Viktortól, amelyben a miniszterelnök kifejtette, hogy az ellenzéki politikus „lényegében állandóan külföldi cégek érdekében szólal fel itt, a magyar parlamentben”. Karácsony május első felében is a témában faggatta a kormányfőt, aki akkor úgy fogalmazott: a nemzeti együttműködés rendszerében nagytőkések vannak, oligarchák azonban nincsenek, és nem is lesznek.

Forrás: MTI, MNO
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Jövedelem- és tűréshatárok
Farkas Melinda
Az öregségi nyugdíjminimum alakulásán a legelesettebbek sorsa múlik.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés