Túlszámlázta a Főtáv a fűtést

Gyanús okiratokra hivatkozva próbál tartozást behajtani a követeléskezelő

KG

2013. március 18., hétfő 05:20, frissítve: hétfő 12:06

Évekig túlszámlázott fogyasztóinak a Főtáv, majd a nem fizetők tartozásait igencsak vitatható módon adta át követeléskezelőjének. Demszky Gábor volt főpolgármester idejében előfordult, hogy még a városháza fűtését is a panellakók fizették, a távfűtő pedig milliárdokkal támogatott egy olyan alapítványt, amelynek elvileg a rászorulók segítése lett volna a feladata, mégis értékpapírokban tartotta a megszerzett pénz jelentős részét.

A Főtáv 2006-ban indokolatlanul kezdte emelni árait, díjaiba olyan összegeket is beleépített, amelyeket – az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint – hivatalosan nem terhelhetett volna a fogyasztókra. Ilyen volt például az új fogyasztók bekötésének költsége, az alapítványi támogatások és az üzleti ajándékokra fordított összegek. Az áremelések mértékét jól szemlélteti: a távhőszolgáltatás díja az átlagos lakossági fogyasztó esetében 2008-ban már 82 százalékkal haladta meg a 2004-es összeget.

 

Egy fogyasztó a fenti rendellenességek miatt szándékosan nem fizetett, ami miatt a Főtáv követeléskezelője pert indított ellene; ügyét ma tárgyalja a bíróság. Kocsis Csaba évek óta tartó szélmalomharcába a több mint 200 ezer érintett közül egyre többen bekapcsolódnának. Ennek érdekében már alakulóban is van egy főleg jogászokból, közgazdászokból és közigazgatási szakértőkből álló civil kezdeményezés.

A távhő, a gáz és az áram lakossági ára jelenti a legnagyobb költséget a családok havi kiadásaiban. Ezért is csökkentette a kormány januártól 10 százalékkal az energiaárakat. A T. Ház kedden tárgyal arról a javaslatról, amely rögzítené a mérséklést, és kiterjesztené azt a víz-, a csatorna- és a hulladékszállítási díjakra. Igaz, a szolgáltatók a bíróságon megtámadták az árképzéssel kapcsolatos döntést, nehezményezték ugyanis, hogy a különadókat nem terhelhették a fogyasztókra. Két hete a törvényszéken a gázszolgáltatók számára kedvező döntés született, és ma az áramszolgáltatók beadványával kapcsolatban is határozhatnak. Ez azonban nem veszélyezteti a rezsicsökkentést – a kormány egy törvénymódosítással ezt megakadályozta.

További részletek a hétfői Magyar Nemzetben

Védelem a rezsicsökkentésnek

Egy szerdán beterjesztett javaslat értelmében törvénybe foglalná a Fidesz a július 1-jével érvénybe lépő tízszázalékos rezsicsökkentést. A jogszabály a már január 1-jével elrendelt tízszázalékos gáz-, villany- és távhőár-csökkentési kötelezettséget is rögzítené. Mint azt lapunk megírta, a hazai gáz- és áramszolgáltatók együttesen 42,9 milliárd forintnyi hasznot vágtak zsebre 2011-ben. Magyarországon volt a második legmagasabb a lakossági villamos áram és a lakossági gáz árszintje.

 

Ezek a tények markánsan alátámasztják a rezsicsökkentés szükségességét, amely a parlament csütörtöki döntése értelmében újabb védelmet kapott. A rendkívüli ülésen átalakították és rendeletalkotási joggal ruházták fel az energiahivatalt. A jogszabály alapján létrejön a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, amely az állam villamosenergia-, földgáz- és távhőellátással, víziközmű-szolgáltatással, valamint hulladékgazdálkodási közszolgáltatás díjszabályozásának előkészítésével kapcsolatos feladatait látja el.


Forrás: Magyar Nemzet