Túlzóvá váltak a megszorítások

BL

2012. április 9., hétfő 21:10, frissítve: kedd 10:01

Az euróövezeti országok nagy kiadáscsökkentő programjai visszavetik a térség gazdaságát, ezért a nemzetközi bankvilág a központi kiadások növelésére szólította fel az euróövezeti országokat, köztük Németországot.

A görög kötvénycsereprogram kidolgozásában kulcsszerepet játszó, a világ 450 legjelentősebb bankját tömörítő International Institute of Finance (IIF) szerint a megszorítások túlzóvá váltak, mivel Európa-szerte alkalmazzák, és bár bizonyos fokig szükségesek a túlköltekezés megfékezéséhez, a belföldi kereslet jelentős csökkenéséhez vezettek az egész euróövezetben.

Az IIF igazgatója, Charles Dallara a Nemzetközi Valutaalapnak és a Világbanknak a két nemzetközi pénzintézet április 20–22-e között tartandó közgyűlése alkalmából írt levelében kiemelte: „Fontos túllépni a költségvetési fegyelem pusztán számszerűsített kérdésén, a gazdaságpolitika középpontjában a költségvetés strukturális kiigazításának kell állnia”.

Dallara szerint a költségvetési politikákat differenciáltan kell alakítani aszerint, hogy az adott euróövezeti ország államháztartása pluszban vagy mínuszban van. Szerinte így elkerülhető annak a veszélye, hogy az egész euróövezet túl legyen terhelve a megszorításokkal.

Forrás: MTI