Új elemekkel színesítik az augusztus 20-i rendezvényeket

TK

2012. augusztus 7., kedd 16:28

A már megszokott események és programok mellett új elemek is színesítik az augusztus 20-i központi ünnepségek rendezvényeit – hangzott el az ünnepi programokat ismertető keddi sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta: az idei ünnepségeket a biztonság és a költséghatékonyság határozza meg, hogy ne ismétlődhessenek meg a 2006-os események, illetve hogy a lehető legkevesebb pénzből a lehető legszínvonalasabb szórakozást nyújtsák a rendezvények.

Az ünnepi események augusztus 19-én kezdődnek, amikor délben ismét megnyílik a Magyar ízek utcája az Erzsébet híd budai hídfője és a Bem tér között. Idén itt mutatják be Magyarország tortáját, de most először lesz Magyarország cukormentes tortája és Az év fagylaltja is.

Kovács hozzátette: vasárnap este 20 órától a Clark Ádám téren és a Bem téren is könnyűzenei koncertek várják az érdeklődőket, másnap pedig többek között bábszínház, néptáncbemutatók és újabb koncertek szórakoztatják egész nap a közönséget.

Ökumenikus kenyéráldás

Augusztus 20-án reggel 8.30 órakor a Kossuth téren kezdődnek meg a hivatalos programok. A ceremónián katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót, majd itt avatják fel a frissen végzett honvédtiszteket is. Az eseményen beszédet mond Áder János államfő és Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Aznap délelőtt 10 órakor a Duna felett és a Dunán vízi és légi parádéval folytatódnak az ünnepi programok, 15 órától pedig a Clark Ádám téren tartják az ökumenikus kenyéráldást, majd elindul az aratómenet a Szent István-bazilikáig, ahol 17 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd utána a Szent Jobb-körmenet. A londoni olimpia évében rendhagyó módon az augusztus 20-i rendezvények között szerepel a Gyulai István Atlétikai Magyar Nagydíj is 20-án 16 órától a Puskás Ferenc Stadionban magyar és külföldi olimpiai bajnokok részvételével.

21 órától indul a tűzijáték

A tűzijáték idén is 21 órától kezdőik a Dunán. Kovács elmondta: a közbeszerzés már lezárult, a nyertes pályázó – a tavalyi is győztes Pyro1 Kft. – bruttó 150 millió forintért vállalta az esemény megrendezését. Idén a Margit híd és a Szabadság híd között három uszályról, valamint a Citadella helyett a Lánchídról lövik majd fel a tűzijáték rakétáit.

Augusztus 20-án a Parlamentben átadják a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseket és a Külhoni Magyarságért Díjakat is. Kovács kiemelte: az idei ünnepség alatt is fontos az összefogás, ezért a Magyar ízek utcája bevételének egy részét a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány kapja, valamint lehetőség lesz direkt adományozásra is. Az államtitkár hozzátette, hogy az ünnepség egész ideje alatt működni fog egy operatív törzs az ő vezetésével, amely a rendezvények zökkenőmentes és biztonságos lebonyolítását felügyeli.

Forrás: MTI