Új gazdasági igazgatókat neveztek ki húsz kórházban

TK

2012. augusztus 22., szerda 14:46

A március végén 35 kórház vezetői posztjaira meghirdetett pályázati kiíráson nyertes kórházigazgatók mellett húsz kórházban szeptember elsejével az új gazdasági igazgatókat is kinevezik.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében azt írta: az állami fenntartásba került egészségügyi intézmények vezetői álláshelyeire, így a gazdasági vezetői posztokra is, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által 2012. március 30-án kiírt pályázat lezárult: a 35 kórház közül – a kórházigazgatói pályázatokhoz hasonlóan – csak 23-ban nyerték el a gazdasági igazgatói posztot, 12 helyen a pályázat eredménytelenül zárult, ezeket a helyeket 30 napon belül újra meghirdetik.

Jelenleg is folynak a tárgyalások további egészségügyi intézmények állami átvételéről, több gazdasági társaság van még, amelyeknek az egységes ellátórendszerhez kell tartoznia – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Nem ugyanazokban az intézményekben lettek eredményesek a pályázatok, így a Károlyi Sándor Kórház, a Központi Stomatológiai Intézet és a Fejér Megyei Szent György Kórház vezetői már át is vették kinevezésüket, melléjük egyelőre nem találtak új gazdasági igazgatót.

A törökbálinti tüdőgyógyintézetben, a monori szakorvosi rendelőintézetben és a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban szeptemberben újonnan kinevezett gazdasági igazgató irányítja az ügyeket, ezekben az intézményekben pedig még nem találták meg az új kórházigazgatókat.

Az egészségügyi államtitkárság közleményében kiemelte: egyik legjelentősebb intézkedésük a betegellátás strukturális átalakítása, amit már a – 2010-ben még vitairatként megjelenő – Semmelweis Tervben megfogalmaztak. „Magyarországnak egy a korábbinál jóval hatékonyabban működő egészségügyi ellátórendszerre van szüksége, amelyben a minőségi szolgáltatásokhoz, betegségétől és anyagi helyzetétől függetlenül, egyforma eséllyel fér hozzá az ország valamennyi polgára” – írták, hozzátéve: ezt a célt tűzte ki a struktúraátalakítás.

Az mno.hu július elején első kézből értesült róla, hogy az oktatásügyi és egészségügyi reform során távozniuk kell a 62 év fölötti kórházigazgatóknak is. Matolcsy György még június 14-én jelentette be, hogy az egészségügyi és oktatásügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, s a 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik majd.

Később ezt a kormányszóvivő finomította. Giró-Szász András akkor úgy fogalmazott: további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése. Szócska Miklós pár nappal később a Hír TV Rájátszás című műsorában azt nyilatkozta: az egészségügyi ágazatban az aktív vezetők esetében érvényesíthető a 62 éves korhatár.

Az mno.hu ezt követően az NGM-hez fordult, valóban eldőlt-e, hogy a 62 év fölötti kórházigazgatókat nyugdíjba küldik. Válaszában a tárca sajtóosztálya nem cáfolta az értesülést, mindössze annyit közölt, hogy modellezéseket végeznek a kérdésben, ebben a fázisban pedig többet nem árulnak el. Korábban még az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságát is megkereste lapunk. A sajtóosztály válasza összhangban áll Szócska Miklós korábbi megnyilatkozásával, miszerint az egészségügyre nem vonatkozhat a kötelező nyugdíjazás.

Forrás: MTI