Új korszak kezdődik a társadalomban és az oktatásban is

MNO

2010. szeptember 1., szerda 19:33

A mostani tanévkezdés új történelmi korszakot nyit meg a magyar társadalomban és a magyar oktatási rendszerben is – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerdán Somogyváron, az Európai Unió társfinanszírozásával megújult Szent László Király Általános Iskola tanévnyitóján.

• Hoffmann: Vissza kell állítani az oktatás területén a régi rendet
Az államtitkár annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a jövőben az iskola „arról fog szólni, hogy szabályozott rendben mindenki végzi a dolgát, és ezt tudja is”. A gyereknek tanulni kell, a pedagógusnak tanítani, az oktatásirányításnak pedig alázattal ki kell szolgálni az így működő oktatási rendszert, olyan szabályokkal, és minden olyan eszközzel, amelyek segítik az ember fejlődését – fogalmazott Hoffmann Rózsa.

A tanévkezdés ünnep – mondta a diákokhoz intézve szavait az államtitkár. Az első osztályt kezdők számára azért, mert egy „egészen új élet kezdődik számukra”, a nagyobbaknak pedig azért, mert „ismét újabb lehetőséget kaptak arra, hogy építsék önmagukat” – tette hozzá. Egyúttal azt kérte a szülőktől: ne féljenek az életkornak megfelelő követelményeket állítani a gyerekek elé.

Móring József Attila (KDNP), Somogyvár polgármestere az összefogás fontosságát emelte ki, annak eredményességét hangsúlyozta. Közlése szerint újabb fontos mérföldkövéhez érkezett, s ezzel lezárult a Pogányvölgyi Integrált Nevelési-Oktatási Hálózat négy intézményének csaknem egymilliárd forint uniós forrásból megvalósuló fejlesztése.

A tavaly nyáron kezdődött beruházás keretében Somogyváron előbb az óvoda újult meg, mára pedig – mintegy 140 millió forintból – az iskola. A fejlesztésre elnyert forrásból felújították, bővítették és korszerűsítették Öreglakon az alsó tagozatos iskola épületét, valamint a kistérség székhelyén, Lengyeltótiban az óvodának, általános iskolának és alapfokú művészeti oktatásnak helyet adó oktatási intézményt.

A somogyvári iskolában csaknem kétszáz diák tanul. Ők a most befejeződött beruházásnak köszönhetően egy korszerű iskolát vehetnek birtokba, ahol a helybeli gyerekek mellett két környező településről 42 bejáró diák részesülhet magas színvonalú oktatásban, s emellett különböző szabadidős és sportprogramok szervezésére is nagyobb lehetőség kínálkozik.

A szeptemberi becsengetésre Somogyban összesen tizenegy oktatási komplexumot újítottak fel, összességében csaknem 10 milliárd forint értékben.

(MTI)