Újabb adócsökkentés jöhet

Kovács András

2012. április 15., vasárnap 14:30, frissítve: vasárnap 15:42

Változások várhatóak a kormányban, és akár érkezhet az ötkulcsos áfa 2013-tól. A héten kiderült, hogy húsz métert költözik majd József Attila szobra, valamint 2016-ra készülhet el az új nemzeti labdarúgó stadion. Heti összefoglalónk.

Elképzelhető, hogy Áder Jánost jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz, erről kormánypárti forrásokból értesült a távirati iroda. Az MTI szerint a fideszes európai parlamenti képviselő előzőleg már igent mondott a felkérésre. Korábban az államfői feladatokat ellátó Kövér László házelnök úgy fogalmazott: van olyan jelölt az államfői posztra, aki vállalná a tisztséget.

A politikus a Fidesz elnökségi üléséről távozóban közölte: őt hivatalosan nem kérték fel a posztra. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megerősítette: Orbán Viktor hétfő este ismerteti az új államfő személyére vonatkozó javaslatát a Fidesz–KDNP-frakciószövetséggel.

Kormányátalakítás jön

Nincs még döntés a tranzakciós adóról – mondta a kormányfő. Orbán a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: az egyeztetések vége még messze van, de a tranzakciós illeték majdani mértéke nem lehetne több egy ezreléknél. Hozzátette: arra van lehetőség, hogy 2013-ban csökkentsék a munkát terhelő adókat, és a terheket inkább a fogyasztás, a forgalom felé tereljék.

Változások lesznek a kormányban, mivel több miniszter és államtitkár csak két évre vállalta megbízatását – mondta a miniszterelnök a 24 óra című Komárom-Esztergom megyei lapnak. Orbán arról is beszélt, hogy a társadalmi igazságosságot szolgálná az általános forgalmi adó ötkulcsossá tétele.

Új stadion

A miniszterelnök szerint a Gyermelyi Zrt. malomberuházása és a hozzá hasonló fejlesztések megfordíthatják a magyar élelmiszeripar sorsát. Orbán Gyermelyen, a cég új malmának alapkőletételi ünnepségén beszélt erről. A csaknem kétmilliárd forintos beruházásnak köszönhetően a társaság a tésztagyártáshoz szükséges összes alapanyagot hazai, vállalaton belüli forrásból szerezheti be.

2016-ra készülhet el az új nemzeti labdarúgó-stadion – közölte a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos. Vígh László elmondta: a létesítmény egy olyan, nagyjából 65 ezer néző befogadására alkalmas, európai szintű, 5 csillagos UEFA stadion lesz, amely megfelel az Európai Labdarúgó Szövetség legszigorúbb előírásainak, vagyis a legrangosabb nemzetközi mérkőzések megrendezésre is alkalmas lesz.

Nem lett meg a szakdolgozat

Megszavazta a szabálysértési törvényt és más jogszabályokat módosító javaslatcsomag minősített többséget igénylő rendelkezéseit az Országgyűlés. A változtatások alapján büntetendő lesz például a jogosulatlan címhasználat, az engedély nélküli gyógyszerkészítés és -forgalmazás, a tiltott fürdőzés, valamint a polgári védelmi kötelezettség megsértése.

A Kossuth téren álló József Attila-szobor egy éven belül a Parlament Duna-parti homlokzata előtt létrehozandó sétányra, jelenlegi helyéhez képest a folyóhoz mintegy 20 méterrel közelebb kerül – derült ki Wachsler Tamás és Vadász György szerdai közös sajtótájékoztatóján. Az új helyszín csattanós választ ad mindenkinek – mondta el lapunknak Wachsler. A tiltakozókat is meggyőzték a tervek.

Kiderült az is, hogy kereste őket, de sem a főiskolai, sem az egyetemi szakdolgozatát nem találta meg Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök szerint azonban a pécsi egyetem nyilatkozataival megdőlt az a vád, hogy nem készített diplomamunkát.