Újabb fordulat?

NT

2012. július 20., péntek 15:27, frissítve: péntek 19:03

Minden bizonnyal újabb fordulatokat hozott a vizsgálat a Bándy-gyilkosság ügyében, erről tanúskodik a rendőrség bejelentése is, miszerint hétfőn sajtótájékoztatót tartanak. Bándy Kata családja korábban kijelentette, semmilyen módon nem járulnak hozzá, hogy a lányuk nevét uszítás, gyűlölködés vagy a halálbüntetés visszaállításának ürügyéül használják fel. P. Lászlót időközben hazugságvizsgálatnak vetették alá. A Pécs Ma arról is cikkez: szélsőséges felvonulás szerveződik a Facebookon.
„Le kell szögezni, hogy ez nem etnikai, hanem társadalmi és szocializációs kérdés. Minél jobban szocializált valaki, annál jobban tud uralkodni az érzelmein” – mondta el a gyilkosság kapcsán az mno.hu-nak egy igazságügyi orvosszakértő.

Elképzelhető, hogy időközben elfogták a Bándy-gyilkosság ügyében keresett személyeket, a rendőrség ugyanis bejelentette, hétfőn sajtótájékoztatón számolnak be a nyomozás fejleményeiről. Ismert, korábban azt közölték, erre csak akkor fognak sort keríteni, ha az ügy minden részletét felderítették – írja az egyik megyei hírportál.

Megvolt a hazugságvizsgálat

Egyre több jel utal arra, hogy többen vettek részt Bándy Kata megölésében. Információk szerint a helyszínelés során két embertől származó DNS-profilt azonosítottak, az egyik P. Lászlótól, a másik unokatestvérétől, J. Olivértől származhat. Utóbbit is ennek alapján sikerült azonosítaniuk a nyomozóknak. A tompai illetőségű J. Olivér P. Lászlóval együtt érkezett Pécsre néhány héttel ezelőtt, azonban múlt héten eltűnt. A PecsMa.hu arról ír, hazugságvizsgáló segítségével próbálták kideríteni, volt-e P. Lászlónak tettestársa. Sólymos Sára, a gyanúsított kirendelt ügyvédje elmondta: csütörtökön poligráfos vizsgálatnak vetették alá P. Lászlót, mert a nyomozók meg akartak róla győződni, igazat mond-e. Az eredmények még nem ismertek, tette hozzá, ám védence ugyanolyan válaszokat adott, mint részletes kihallgatásán.

Emlékezés

A meggyilkolt Bándy Katáról a pécsi Líceum-templomban gyertyagyújtással és imával emlékeztek meg barátai és ismerősei, jelen voltak még egyetemi társai és az egykori munkatársak is – teszik hozzá. A pszichológusnő emlékére alakult Facebook-oldalon egyébként az olvasható: a fővárosban július 21-én este hét óra és éjfél között tartanak megemlékezést a Szent István téren.

A PécsMa.hu eközben arról számolt be, a Facebookon szélsőséges felvonulás szerveződik. Azt írják, csendes fáklyás felvonulást szerveznek. Végigjárják azt az útvonalat, ahol a lány a tragédia estéjén hazafelé sétált.

„Ne használják uszításra”

A lány édesapja a Magyar Nemzet hasábjain keresztül korábban arra kérte a sajtót, hogy lánya hétfői temetését tapintatosan kezelje. A család emellett megerősítette, hogy semmilyen módon nem járulnak hozzá, hogy a lányuk nevét uszítás, gyűlölködés vagy a halálbüntetés visszaállításának ürügyéül használják fel. Bándy Katát hétfőn Szekszárdon helyezik végső nyugalomra.

Egy gumibabán kellett megmutatnia, mit tett

A PécsMa.hu azt is közli, P. Lászlót csütörtök éjjel kivitték a gyilkosság helyszínére. Megmutatta a nyomozóknak az útvonalat, ahol a gyilkosság éjszakáján haladt, majd azt, ahol a lánnyal találkozott, illetve a bűncselekmény további helyszíneit is bejárták. A gyanúsított elmondta, hol mit tett. Védője azt mondta, lépésről lépésre, mozzanatról mozzanatra beszámolt a történtekről az ügyfele, végül egy gumibabán kellett megmutatnia, mit tett a lánnyal a Ledina fás, bokros részein.

Több jel is arra utal, hogy P. László hazudik, amikor arról beszél, hogy egyedül ölte meg Bándy Katát. Ennek egyik jele az, hogy kirendelt védője, Sólymos Sára a gyanúsított első kihallgatásakor úgy nyilatkozott, védence azt állította a rendőröknek: "egyedül viszem el a balhét".

Tettestárs(ak) nyomában

A Magyar Nemzet pénteki számában arról is beszámol: csütörtökön több olyan embert is hazugságvizsgálatnak vetettek alá a szakemberek Bándy Kata meggyilkolásának ügyében, akinek tudomása lehet az eset körülményeiről, s kihallgatták P. László barátnőjét is. Az a tény, hogy az emberölési ügyben kitűzött egymillió forintos nyomravezetői díjról szóló felhívást nem vonták vissza, arra utalhat, hogy P. Lászlónak tettestársa lehet – írta a lap.

A Bándy-gyilkosság részletei:

Navracsics Tibor a gyilkosság kapcsán, újságírói kérdésre válaszolva, kijelentette: nincs lehetőség a halálbüntetés visszaállítására.

A Pécsi Városi Bíróság szerdán döntött P. László harmincnapos előzetes letartóztatásáról.

A testén lévő karmolásokból és a nála lévő mobiltelefonból következtette ki, mi történhetett – vallotta a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított P. László. Bándy Katát július 23-án helyezik végső nyugalomra Szekszárdon – számolt be egy dunántúli hírportál.

– Kedden 9 óra előtt kezdődött a pécsi pszichológusnő meggyilkolásával gyanúsított férfi kihallgatása a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság épületében. A gyanúsított részletes vallomást tett, továbbra is kitart amellett, hogy a bűntényt egyedül követte el.

Egyedül viszem el a balhét” – tolmácsolta a Bándy Kata meggyilkolásával vádolt P. László szavait kirendelt ügyvédje hétfőn. Ugyanakkor a Hír TV információi szerint a lányt többen tuszkolhatták be egy kocsiba.

– Hétfőn tett beismerő vallomást a 26 éves férfi. Egyes információk arról szóltak, hogy az összes gyanúsítottat elfogták, mások szerint viszont még keresik P. László testvérét.

– Vasárnap éjfél után nem sokkal több hírportál is beszámolt arról, hogy Bándy Kata édesanyja közölte: megvan a tettes.

– Pintér Sándor belügyminiszter a Hír TV-nek azt nyilatkozta: meggyőződése szerint néhány napon belül elfogják a gyilkost.

– Szombaton a rendőrök több órán át hallgatták ki azt a férfit, akinek információi lehettek a pszichológusnő gyilkosáról. A férfi szombaton Pécsett kereste meg a Hír TV stábját, elmondta, hogy egy ismerősére ráillenek azok a személyiségjegyek, amelyeket a rendőrség megadott a tettesről. A televízió riportere értesítette a rendőrséget, ők a helyszínre érkeztek, és kihallgatásra vitték a férfit.

– A boncolás eredményei és a helyszínen rögzített nyomok értékes információkat szolgáltattak a rendőröknek.

– Szombaton óriási készültség volt Pécsen. Az mno.hu akkor helyi forrásokból úgy értesült, minden sarkon rendőrök álltak, akik feltételezhetően a tűzharcra is fel voltak készülve.

– Portálunk pénteken arról írt, feltételezhető, hogy a Bándy Kata eltűnését követő, Facebookon indult és közben országossá növekedett összefogástól megijedt az elkövető, és gyorsan megpróbált megszabadulni a holttesttől. Ez alatt számos értékes nyomot szolgáltathatott a rendőrség számára.

– Csütörtökön számoltunk be arról, hogy a rendőrségi pszichológus holttestét meztelenül találták meg a Ledina étterem közelében szerda délután. A fiatal lányt megfojtották, és feltehetőleg nem ott, ahol megtalálták.


– Hatala József országos rendőrfőkapitány egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel szerdán annak, aki segít kézre keríteni Bándy Kata gyilkosát.

Forrás: MNO