Újabb három település járt jól a mintaprogrammal

LM

2012. április 12., csütörtök 18:46

Kistérségi Startmunka mintaprogram keretében korszerűsítették három Csongrád megyei kistelepülés: Nagyér, Pitvaros és Csanádalberti közintézményeinek fűtési rendszerét, a fejlesztés nyomán csökkentek az energiaköltségek és munkához jutott több helybeli lakos is – közölte Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója csütörtökön.

A tavaly novemberben indult mintaprogram keretében a három önkormányzat nagy teljesítményű kazánokat kapott, amelyekkel a közintézmények gázfűtését váltották ki – mondta a szakember a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón, Nagyéren.

Csanádalbertiben és Nagyéren a helyi oktatási intézményeknek, Pitvaroson pedig a három település körjegyzői hivatalának helyt adó épület fűtési rendszerét alakították át. A beruházás részeként vásároltak egy benzinmotoros faapríték-előállító gépet is – tudatta a főigazgató.

A programban településenként két ember dolgozik februártól decemberig a kazánok mellett, míg mindhárom községben négy-négy alkalmazott három hónapon keresztül gyűjti, aprítja és betárolja a fűtéshez használható tüzelőt. A faanyagot a települések külterületén található erdők és árokpartok megtisztítása során gyűjtik össze a közfoglalkoztatásban résztvevők – ismertette Polner Eörs.

Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere elmondta, a kazánok február közepe óta működnek, és már most látható, hogy bevált az előzetes számítás: gázt csak az ételek melegítéséhez kell használni. A községben az elmúlt hat hét alatt 340 ezer forintot takarítottak meg az előző évhez képest. Éves szinten a megtakarítás meghaladja majd az egymillió forintot.

A közeli Békéssámsonon gyártott kazánok – 12,5 millió forintba kerülő – beszerzését a Belügyminisztérium fedezte, és szintén a tárca nyújt 8,5 millió forintos kiegészítő támogatást a közfoglalkoztatottak alkalmazásához is – tudatta a polgármester.

Forrás: MTI