Újabb jogsértést követett el az LMP + Videó

LM

2012. április 2., hétfő 10:07, frissítve: hétfő 12:20

A Kúria megerősítette az Országos Választási Bizottság (OVB) LMP-t elmarasztaló határozatát, megerősítve a választási testület döntését, amely szerint jogsértő volt a Parlament épületében tartott aláírásgyűjtés.

Korábban már elmeszelte a Kúria a pártot, mikor is az LMP olyan akciót hirdetett, melynek során értékes ajándékokat ígértek annak, aki a legtöbb aláírást gyűjti össze a népszavazásra. Bővebben>>>

Eszerint az LMP a választási jogszabályban tilalmazott módon, azaz munkaidőben munkahelyen gyűjtött aláírásokat, amikor március 26-án két szocialista képviselő – Mesterházy Attila pártelnök és Ujhelyi István képviselő Jávor Benedek LMP-s képviselő jelenlétében – sajtótájékoztató keretében nyilvánosan aláírta a kezdeményezés egyik aláírás-gyűjtési ívét. A két párt összeborulásával a HírTV Péntek8 című műsora is foglalkozott.

A Kúria a vasárnapi döntésével ezzel helyben hagyta az OVB március 29-i, azonos tartalmú határozatát; e végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye. Az OVB egy magánszemély kifogása nyomán marasztalta el a pártot, de a határozattal szemben jogorvoslattal éltek, így került az ügy a Kúria elé.


Határidő

Az ökopárt hétfőn délután négy óráig adhatja le a népszavazási kezdeményezését támogató aláírásokat az Országos Választási Irodának (OVI), az Országos Választási Bizottság (OVB) pedig várhatóan még aznap, vagy kedden elrendelheti az aláírások hitelességének ellenőrzését. Bővebben>>>

Az LMP egyébként minden alkalmat megragad: az MSZP pénteki fáklyás menetén is aláírásgyűjtésbe kezdett, majd folytatta azt szombaton a Sándor-palota előtti tüntetésen.

Forrás: MTI