Soros

Megvan az új ellenség? Újabb támadás indul a civilek ellen

Lőrincz Tamás, 2017. január 10., kedd 18:33, frissítve: szerda 08:52
Németh Szilárd a parlamentben 2016. március 31-én
Németh Szilárd a parlamentben 2016. március 31-én
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
A kormány által álcivileknek nevezett szervezetek ellen irányul az a törvényjavaslat, amely nem állami szervezetek tisztségviselőit is vagyonnyilatkozat-tételre kötelezné – derült ki Németh Szilárd keddi sajtótájékoztatóján.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján a Hír TV kérdésére úgy fogalmazott: a „Soros-birodalom álciviljeit” azért tartják fenn, hogy „a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött”. Példaként beszélt az illegális bevándorlással kapcsolatos magyar kormányzati álláspontról, amelyet ezek a civil szervezetek „ezerrel támadnak”, ami szerinte megengedhetetlen.

„Magyarországnak van egy megválasztott parlamentje, van egy kormánya, és ők meghozták ezt a doktrínát, az emberek megszavazták, egy népszavazással megerősítették, és egy nemzeti konzultáción is. Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani és el kell innen takarítani, és most ennek eljött a nemzetközi lehetősége is az új amerikai elnök megválasztásával” – mondta. A törvényjavaslatról szólva jelezte, hogy minden ilyet támogatni fog a Fidesz-frakció. A szóban forgó tervezet célja, hogy „tisztán lássunk” – tette hozzá.

Mi lesz, ha valaki elrontja a nyilatkozatot?

– A kormány szerint azért kell vagyonbevallást készíteni, mert hivatásszerűen foglalkozunk a közvélemény befolyásolásával. Ennek alapján viszont másoknak is – például a kormányközeli Nézőpont Intézet vezetőinek vagy akár a szintén kormánypárti 888.hu főszerkesztőjének, G. Fodor Gábornak is – elő kellene írni a vagyonbevallási kötelezettséget – kommentálta a Magyar Nemzetnek a kormány tavaszi törvényalkotási programjában szereplő javaslatot Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. Az általa vezetett szervezet egyébként – több más hazai civilhez hasonlóan – részesül Soros György támogatásaiból, és ebből nem is csinálnak titkot. Honlapjukon rendszeresen közzéteszik, hogy kitől és mennyi támogatást kaptak, a gazdasági átláthatóság ugyanis eddig is törvényi kötelezettségük volt.

– Vajon ha valamelyik civil szervezet vezetője elrontja a vagyonnyilatkozatát, akkor ugyanúgy nem lesz következménye, mint amikor Mészáros Lőrinc „kifelejtett” a nyilatkozatából egymilliárd forintot, vagy amikor „megnőtt” Rogán Antal lakása? – vetette fel Kádár András. A társelnök szerint a tervezet azért lehet különösen káros a civil szervezetek számára, mert azt sugallja, hogy „vaj van a fülük mögött”, márpedig ezeknek a szervezeteknek a hitelességük a legnagyobb értékük. – Könnyen előfordulhat, hogy ezeket a nyilatkozatokat majd arra használja a kormány, hogy lejárassa a civil szervezeteket, mindenesetre, ha megvalósul a tervezet, akkor eleget teszünk a vagyonnyilatkozati kötelezettségnek – mondta.

Egy másik civil szervezet, a Levegő Munkacsoport vezetője viszont támogatja a kormány kezdeményezését. Lukács András szerint a vagyonnyilatkozat valóban segít átláthatóbbá tenni a gazdasági viszonyokat, azonban szerinte is félő, hogy a kormány ezzel akarja majd a sajtóban lejáratni a civileket. – Mindemellett az sem egyértelmű, hogy milyen szankciós lehetőségek lesznek majd, valamint azt sem tudni, hogy melyik szerv felügyeli majd a vagyonnyilatkozatokat – tette hozzá.

– A civil szervezetekkel kapcsolatos tervek azt mutatják, hogy a kormány újabb ellenséget próbál teremteni, akit le kell majd győzni – mondta a Magyar Nemzetnek Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezető elemzője. Szerinte a politikai bosszú is szerepet játszik a civilek elleni fellépésben, hiszen ezek a szervezetek gyakran bírálták a kormányt jogsértés vagy korrupció miatt. Kiss Ambrus arra számít, a vagyonnyilatkozati kötelezettség azokra a civil szervezetekre vonatkozik majd, amelyek közpénzt is kapnak. A nyilatkozatok azonban nem biztos, hogy nyilvánosak lesznek, a kormányközeli szervezetek ugyanis sokkal több pénzt kapnak, ez pedig kellemetlen téma lehet a kabinetnek. Az viszont biztos, hogy a kormány évek óta építi azt a narratívát, amelynek során meghatároznak bizonyos ellenségeket. – Eldöntik, hogy kik számítanak jónak, és kik azok, akik nem a nemzet érdekében cselekszenek – tette hozzá az elemző.

Hasonlóan látja a helyzetet az Iránytű Intézet kutatásvezetője, aki szerint ez a lépés belesimul a Fidesz évek óta jól bevált módszerébe, miszerint mindig keresnek egy nehezen megfogható, külső ellenfelet. – Most, hogy Brüsszelben a kvótatervek alábbhagytak, Soros György személye kiváló „távoli ellenfél” lehet – mondta lapunknak Ember Zoltán. – Ráadásul – folytatta – Donald Trump megválasztásával a jelenlegi politikai klímában még különösebben erős nemzetközi visszhang nélkül is át lehet vinni például a civil szervezetek vezetőinek vagyonnyilatkozatára vonatkozó szabályozást.

Az Orbán-kormány – a hivatalos kommunikáció szerint – azért bírál több civil szervezetet – így például a Soros Alapítványt is –, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy a civilek a politikai akarat befolyásolásáért küzdenek. Érvelésükben azonban nem térnek ki az olyan kifejezetten kormányközeli szervezetekre, mint például a Civil Összefogás Fórum, amely kormánypárti meneteket és ellenzéket lejárató plakátkampányt is szervezett. Hasonlóképpen befolyásolhatja a politikai akaratot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott alapítványok közpénzügyi újságíró-képzése is, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szándékozik indítani a jegybank. Lentner Csaba, az MNB alapítványok kuratóriumi tagja ugyanis korábban egyértelműen kimondta: a cél a következő választások megnyerése.

A Soros Alapítvány mellett tehát több kormányközeli szervezetnek is az a célja, hogy befolyásolja a politikai akaratot, a különbség leginkább a pénz forrásában van. A Soros Alapítványt a milliárdos üzletember finanszírozza, a kormányközeli civil szervezeteket pedig az állam, azaz az adófizetők.

Németh Szilárd kijelentésével kapcsolatban megkerestük a Soros György által alapított Közép-európai Egyetemet (CEU), nem tartanak-e attól, hogy az intézmény működését is érintheti a kormány szándéka. A CEU illetékese azonban csak annyit mondott, oktatási intézményként nem szeretnének reagálni a hírre.

Orbán Viktor miniszterelnök hasonlóan fogalmazott a kormányközeli 888-nak adott karácsonyi interjújában, mint ma Németh Szilárd. Szerinte az embereknek világszerte elegük lett a nemzetállam meggyengítéséből és a politikai korrektség mögé rejtőző liberális aberrációból. Utóbbira Soros György tevékenységét említette példaként. Orbán Viktor úgy gondolja, hogy 2017 lesz a megbélyegzés elleni szellemi lázadás valódi éve.

Németh Szilárd ősszel beszélt arról is, hogy titkosszolgálatokkal világíttatná át a Soros-hálózatot, vagyis a milliárdos által is támogatott magyarországi civil szervezetek tevékenységét.

MSZP: Németh távozzon a közéletből

Az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese diktatúrákat idéző kijelentésnek tartja a Fidesz alelnökének szavait. Szakács László közleményében azt írta: a civil nyilvánosságot így csak elnyomó rendszerek szokták fenyegetni. Németh Szilárd kijelentése az önkényes hatalmi arrogancia nyílt és brutális megnyilvánulása volt – fogalmazott –, az MSZP szerint magát demokratának valló politikus ilyet nem ejthet ki a száján. Szerinte Németh Szilárdnak vállalnia kell szavainak következményét: távoznia kell a közéletből!

Közleményét úgy zárta: az urizáló fideszes elit ne a civileket fenyegesse, hanem fejezzék be a lopásokat! Ha Orbán Viktor és társai felhagyna a korrupcióval, a civilek társadalmi kontrolljától sem kellene tartania.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke is közleményben reagált. Úgy fogalmazott: Orbán Viktor illiberalizmusát egyre nehezebb megkülönböztetni Vlagyimir Putyin diktatúrájától. Oroszországban minden külföldről támogatást kapó civil szervezetet automatikusan külföldi ügynöknek minősítenek, Orbán Viktor pedig ugyanerre készülhet a törvénymódosítással.

A Demokratikus Koalíció emlékezteti Orbán Viktort: bármilyen erős érzelmeket is táplál Vlagyimir Putyin iránt, ezt a helyet itt, a Kárpát-medencében nem Oroszországnak hívják. A DK óva inti a Fideszt attól, hogy saját népére, a politikától független civilek szervezeteire támadjon.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Marabu
Hídszakadás
Marabu
Az az eltűnt másfél milliárd mégsem ablakon kidobott pénz volt. Inkább ablakon bedobott pénz.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása