Újabb tanúmeghallgatás az MSZP-SZDSZ-es polgármester ügyében

NT

2012. augusztus 2., csütörtök 20:40

Újabb tanút hallgattak meg csütörtökön a Szolnoki Törvényszéken abban a büntetőperben, amelyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolják Czuczi Mihályt, Kunszentmárton MSZP–SZDSZ-es polgármesterét és két társát.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) volt munkatársa tanúként az önkormányzat 2008-as értékpapír-vásárlásának előzményeiről és következményeiről, valamint az ÁSZ által végzett vizsgálatról beszélt.

A tavaly decemberben kezdődött per vádlottja a polgármester mellett a város jegyzője és a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályának volt vezetője. A vádirat szerint a kunszentmártoni önkormányzat 2008 februárjában 900 millió forint értékben svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki, majd a befolyó pénzből testületi döntés nyomán 96,5 millió forintot értékpapír-vásárlásra fordított.

A döntést jelentősen befolyásolta, hogy a befektetőcég, a Capital Partners azt ígérte, a kockázattal járó tőzsdei ügylet eredményeként 80-100 százalékos haszon is elérhető. A szerződést az önkormányzat a megkötés után bő egy évvel felmondta, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálatot indított a befektető ellen, tisztességtelen piaci magatartás miatt. Akkor azonban a pénzügyi befektetőtől a város már csak 18 millió forint körüli összeget kapott vissza, a többit kárként kellett elkönyvelnie.

A vádirat szerint a vádlottak azzal követtek el bűncselekményt, hogy az önkormányzat a kötvénykibocsátásból származó bevételéből értékpapírt vásárolt, holott a vonatkozó törvény szerint ezt a pénzt csak bankbetétben tarthatta volna. Az értékpapír elértéktelenedése miatt a várost több mint 78 millió forint vagyoni kár érte.

A csütörtöki tárgyaláson meghallgatott tanú, az ÁSZ volt munkatársa annak idején részt vett az önkormányzat gazdálkodását ellenőrző vizsgálatban. A tanú – az előző tárgyalási napon meghallgatott munkatársaival összhangban – elmondta: a jelentésben az ÁSZ a többi között azt kifogásolta, hogy az önkormányzat a kötvénykibocsátásból származó bevételéből a formai előírások betartása nélkül vásárolt értékpapírt.

Így például nem kért kellő számú ajánlatot a döntéshez, és a polgármester nem bízhatta volna meg a hivatal pénzügyi vezetőjét az ügylet lebonyolításával. A Capital Partnersszel kötött szerződés tartalma alapján az önkormányzat megszegte a felelős vagyongazdálkodás alapelvét.

A bíróság beidézett csütörtökre egy másik tanút is, ám a Capital Partners hajdani üzletkötője nem jelent meg, ezért a bíróság elrendelte a rendőrségi megkeresését.

Az ügyész csütörtökön a tanúmeghallgatás után indítványozta az ÁSZ egy vezető beosztású munkatársának a beidézését is, mivel a mostani tanú néhány kérdésre nem tudott válaszolni. A vádlottak egyik ügyvédje további ÁSZ-anyagokat kért be, hogy a tárgyalás során felvetődött felvetéseket tisztázhassák.

Forrás: MTI