Újabb trükk a Tescónál?

BL, 2012. március 26., hétfő 06:00, frissítve: hétfő 08:18
Az előírások betartása mellett felszeletelhető és 24 órán belül eladható a vákuumhibás hústermék – közölte a Magyar Nemzettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy a lap birtokába került Tesco-utasítás alapján. Szakértők szerint ez veszélyt jelenthet a fogyasztókra.

A Magyar Nemzet hétfői számában felidézi, hogy egy belső Tesco-utasítás alapján keresték meg a hivatalt. A multinacionális vállalat Vákuumhibás termékek kezelése című levelében ugyanis az áll, hogy „amennyiben a termék csomagolása sérül (vákuumhibás), a terméket be kell szedni az eladótérből és érzékszervileg minősíteni kell. Amennyiben érzékszervileg megfelelnek a termékek, akkor pultban felszeletelhetők, és 24 órán belül értékesíthetők, a nyomon követési előírások, dokumentálási szabályok betartásával.”

A Nébih válasza szerint ez a megoldás alkalmazható, ha az eladótérben a termékek kihelyezése minden tekintetben szabályosan történt, és a gyártó által meghatározott hőmérsékletet folyamatosan biztosították a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési időn belül. „A fent említett szabályok maradéktalan betartása esetén a vákuumcsomagolt húskészítmények sérülést követő szeletelt értékesítése nem ütközik jogszabályba, és nem jelent magasabb kockázatot a fogyasztókra nézve” – közölte a hivatal.

A lapnak nyilatkozó élelmiszer-biztonsági szakemberek azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenlegi szabályozás számos veszélyt jelent a fogyasztóra. Álláspontjuk szerint az eljárás csak akkor lehet biztonságos, ha a hibát a kirakodásnál, még a raktárban veszik észre, és közvetlenül utána szeletelik fel, majd teszik a pultba a terméket. Az eladótérbe került vagy ott megsérült csomagolásról azonban már nem tudja megállapítani a hatóság, hogy az egyáltalán mitől sérült meg és milyen hatások, szennyeződések érhették a húst.

A Magyar Nemzet szerint az is különös, hogy közös fejléccel ellátott együttes közleményben tudatta a Tesco és a Nébih, hogy az első körben vizsgált 26 Tesco áruházban az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően végzik a húsáru kezelését.

Ismert, a Hír TV Panaszkönyv című műsora után a Magyar Nemzet és az MNO is beszámolt arról, hogy a Tesco több dolgozójának elmondása szerint a vállalatnál felsőbb utasításra a romlott, büdös húst is árulják, miután lemossák, a lejárt szavatosságú csirkéből grillcsirkét sütnek, a friss húsok mellé pedig odarakják a lejárt szavatosságú tálcás termékeket is.

A Magyar Nemzet korábban arról is beszámolt, hogy a Tescónál a jelek szerint előre tudják, mikor milyen hatósági ellenőrzésekre számíthatnak. Februárban például körlevelet kaptak a hipermarketek vezetői, amelyben azt írták: „Sziasztok. Amiért kiküldtük, mert a Fogyvéd február 8-tól országos ellenőrzésekbe kezd a hiperekbe. Amint van pontosabb infónk, küldjük nektek.” A Tesco azt állította, egy internetes cikkre bukkanva következtette ki, hogy ellenőrzés kezdődik – írja a hétfői Magyar Nemzet.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
hirdetés
G-Közép
Mindenről ők tehetnek!
Gazda Albert
A terror nem vörös és nem is fehér a 21. században.
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
hirdetés

Hozzászólások - 8 db

A hozzászólások mutatása