Uradalomnyi birtokot nyertek Mészáros Lőrincék

MNO

2016. január 9., szombat 09:11, frissítve: szombat 13:41

Az RTL híradója szerint a megengedettnél csaknem 100 hektárral többet nyert Mészáros Lőrinc: a magánemberekre vonatkozó korlát 300 hektár, neki 400 lett a jegyzőkönyvek alapján.

A felcsúti polgármester a tévének nem nyilatkozott, a Kormányzati Tájékoztatási Központ pedig az utánaérdeklődő Indexnek is azt mondta: valóban 300 hektár a korlát, e fölött senki tulajdonjogát nem jegyzik be.

A jegyzőkönyvek szerint a Mészáros család birtokához összesen 1400 hektár új szerzeményt csaptak hozzá, amelyre majdnem 2 milliárd forintot költött a család. Maga a polgármester egyébként 506 millió forintért jutott a 400 hektárhoz, testvére 207, felesége 296, lánya pedig 276 hektárra tett szert.

L. Simonék is jól jártak

A Blikk szerint nem csak Mészárosék családja járt jól: L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár felesége, a fitneszedzőként dolgozó Vass Eszter 278 hektár földet vásárolt. A Gárdonyban, Seregélyesen és Napadon szerzett földekért 281 millió forintot kell fizetniük – csak az a kérdés, hogy miből.

A bulvárlap azonban hiába kereste a politikust és feleségét azzal a kérdéssel, hogy honnan kerítenek elő pár hónapon belül több mint negyedmilliárd forintot, amikor L. Simon cégei papíron alig hoztak a konyhára, a politikus vagyonnyilatkozatában pedig 33 milliós megtakarítás és 19 millió forintos adósság szerepel. Ez az összeg pedig még arra sem lenne elég, hogy a földvásárláshoz biztosított kedvezményes állami hitel 60 milliós önrészét kifizessék (ennek a Blikk számításai szerint 2,2 milliós havi törlesztőrészlete lenne, ami pedig önmagában magasabb, mint a házaspár valószínűsíthető havi fizetése)

Extraprofit haveroknak

Ismét a jól értesültek járhatnak jól, ahogy a magyar „földosztások” történetében már annyiszor. Az állami földek árverezése mellett ugyanis a kormány megszünteti az osztatlan közös tulajdonban lévő területeket is, ami extraprofitot hozhat azoknak, akik az információ birtokában idejében lépnek. A témában született Magyar Nemzet-cikket ide kattintva olvashatja.