Vádat emelhetnek Kocsisék ellen + Videó

BL

2012. április 13., péntek 21:07, frissítve: péntek 21:12

Hűtlen kezelés miatt vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Kocsis István, a Magyar Villamos Művek (MVM) volt vezérigazgatója és több, a céggel korábban kapcsolatban álló vállalkozó, így Kapolyi László volt szocialista országgyűlési képviselő ellen is – értesült az MTI Hírcentrum pénteken.

Az m1 Híradójában elhangzott információk szerint a nyomozásban érintett Szász András is, aki a Horn-kormánynak titkosszolgálati lehallgató berendezéseket szállított. Az NNI összesen hét ember ellen javasol vádemelést bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Köztük van Kocsis István, a Magyar Villamos Művek és Kovács József, a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgatója. Az NNI szerint több mint 15 milliárd forinttal károsították meg a villamos műveket – hangzott el a Híradóban.


A híradónak nyilatkozó Kemenes Csaba, az MVM jogi képviselője azt mondta, a cég kártérítési igényt érvényesít mindazokkal szemben, akikről bebizonyosodik, hogy vagyoni hátrányt okoztak a társaságnak. Azt mondta, a büntetőeljárás az MVM belső vizsgálata, majd feljelentése alapján indult, a cég mindenben együttműködött a hatóságokkal. Molnár Marcell, Kapolyi László ügyvédje a hírműsornak azt mondta, korainak érzi az iratismertetést, és ügyfele álláspontja az, hogy semmilyen bűncselekményt nem követett el.

Az MTI Hírcentrum információi szerint az NNI Gazdaságvédelmi Főosztálya a villamos művek még további három–négy korábbi ügyletét vizsgálja, ezekben még tart a nyomozás. Korábban beszámoltunk róla, az NNI azt állapította meg, bűnszervezet működött a cégnél.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztálya három évig nyomozott a Magyar Villamos Művek gazdálkodása ügyében. A 2006 és 2008 közötti üzletkötéseket vizsgálták. Nyolc ügylet miatt, nyolc ember ellen indult büntetőeljárás. A nyomozóiroda januárban hallgatta ki Kocsis Istvánt gyanúsítottként. Az MTI Hírcentrum korábbi értesülései szerint a rendőrség azt gyanítja, Kocsis István az MVM Zrt. vezérigazgatójaként 2008-ban az igazgatóság megkerülésével tanácsadói szerződést kötött egy osztrák céggel egy új szerbiai erőmű építésével kapcsolatos tanulmány elkészítésére. A szerződés alapján a vállalkozó egy mindössze néhány oldalból álló ismertetőanyagot adott át az MVM-nek.

Forrás: MTI