Vádat emeltek a volt szocialista miniszter ellen

LM

2012. július 13., péntek 09:56, frissítve: péntek 17:19

Vádat emeltek Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és Fapál László, a tárca egykori államtitkára ellen – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő és Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium (HM) egykori közigazgatási államtitkára ellen – írja közleményében a főügyészség. A főügyészség a vádlottakat egyrendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja, melyet Juhász Ferenc tettesként, Fapál László felbujtóként követett el. A volt tárcavezetőt az ügyben február közepén hallgatták ki, egy évvel korábban Juhász Ferenc még elismerte, hogy ő engedélyezte a lakásvásárlást.

Megszólaltak az érintettek

Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium (HM) egykori közigazgatási államtitkára nem tartja megalapozottnak a Központi Nyomozó Főügyészség vele szembeni vádemelését, és ártatlannak tartja magát, Juhász Ferenc korábbi honvédelmi miniszterhez hasonlóan. Dezső Antal, Fapál László ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, hogy – álláspontjuk szerint –  védence kettős jogviszonyban volt, és nem államtitkárként, hanem katonatisztként kapott lakást a Honvédelmi Minisztériumtól. Mivel Fapál László katonatisztként kapott lakást, ezért nem lehet az ügyben az állami vezetőkre vonatkozó jogszabályokat alkalmazni, illetve a terhére róni – tette hozzá. Juhász Ferenc ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: nem tartja megalapozottnak a vádat, mert egy olyan eljáráshoz kapcsolódik, amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban – Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost tájékoztatva – már formailag törvényesnek talált.

Gyanú

A gyanú szerint 2005 februárjában Fapál László a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként a lakásellátás iránti igényét nem a vonatkozó kormányrendelet alapján, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek jelentette be, hanem – hivatásos katonai szolgálati viszonyára hivatkozva – közvetlenül Juhász Ferenc miniszternek, a munkáltatójának. Ez alapján a főügyészség szerint Juhász Ferenc – vagyonkezelőként megszegve a HM rendelkezése alatt lévő lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló jogszabályi rendelkezéseket – olyan egyedi döntést hozott, melyben határozatlan idejűként állapította meg a lakásjuttatás időtartamát.

Tábornokper

A két szocialistának nem ez az egyetlen ügye, nevük felmerült az úgynevezett tábornokperben, melyet a Kaposvári Törvényszéken tárgyalnak. A katonai ügyészség szerint a Honvédelmi Minisztériumban szolgáló dandártábornokok megállapodtak egymással a beszállítóknak kifizetett összegek lefölözésében. Az egyik dandártábornok vallomása szerint a kenőpénzből a szaktárca akkori közigazgatási államtitkárának, a másodrendű vádlott Fapál Lászlónak, illetve az akkori honvédelmi miniszternek, a szocialista Juhász Ferencnek is jutott. Fapál állítólag egy viszkisdobozba rejtette a Juhásznak járó négymillió forintot. Az ügyet a Magyar Nemzet cikke és Hír TV Célpont című műsora robbantotta ki.

Forrás: MNO