VDSZSZ: megszűnik több ezer vasutas menetkedvezménye

MNO, KN, 2009. október 12., hétfő 14:05, frissítve: hétfő 14:05
A társszakszervezetek által pénteken elfogadott, menetkedvezménnyel kapcsolatos miniszteri rendelet legnagyobb fogyatékossága, hogy figyelmen kívül hagyja a kormány vasút átalakítására vonatkozó terveit – olvasható a VDSZSZ közleményében.

• Már a hét végétől sztrájkolhatnak a vasutasok + Hang
• VDSZSZ: sztrájk lesz
A VDSZSZ úgy véli, emiatt tartalmilag egyenértékű azzal a tervezettel, amelyet a kollektív munkaügyi vita október 6-i fordulóján az érdekképviseletek még egyöntetűen elutasítottak. A korábbi szöveg értelmében ugyanis a miniszteri rendelet az idei év végéig maradt volna hatályban – teszik hozzá. Bár az év végi határidő valóban kikerült a tervezetből, a kormány által tervezett átalakítások miatt január elsejétől a rendelet már amúgy se lesz képes garantálni a vasutasok menetkedvezményét – vélik.

„A VDSZSZ Szolidaritáson kívül az összes többi szakszervezet által október 9-én elfogadott tervezet szerint kedvezményezettnek többek között az országos vasúti pályahálózatot működtető vasúti társaság számít. Ez jelenleg egyet jelent a MÁV Zrt. legnagyobb részét kitevő pályavasúti üzletággal” – írják. A szervezet szerint a kormány azonban a több mint hétezer kilométeres vasúti hálózatból jövőre országosan csupán mintegy 3000 kilométeren kívánja megrendelni a személyszállítást. Emiatt a többi vonalon dolgozó pályavasúti munkavállaló arcképes igazolványa egyből a múlté lesz – teszik hozzá.

„Másrészt a rendelettervezet rögzíti: az országos vasúti pályahálózatot működtető vasúti társaság minősített többséget biztosító befolyása alatt álló vasúti társaságokat illeti meg a menetkedvezmény. Ilyen, a MÁV többségi tulajdonában álló leányvállalat a MÁV-Gépészet Zrt. és a MÁV-Trakció Zrt. is” – számolnak be. A kormány azonban januártól a pályahálózat üzemeltetésével foglalkozó pályavasúti üzletágat a nemzeti vagyonkezelő zrt.-hez szervezné át. Ennek következtében viszont megszűnne a jelenlegi holdingstruktúrában az anyacég és a leányvállalatok közötti tulajdonosi viszony, tehát a MÁV-nak nem lenne a továbbiakban minősített tulajdonosi többsége – írják. Emiatt a két cég munkavállalóinak se jár majd a menetkedvezmény – teszik hozzá. Ráadásul a nemzeti vagyonkezelő még csak meg sincs említve a menetkedvezményre jogosultak között, ami a pályavasúti munkavállalók arcképes igazolványára szintén veszélyt jelent – fejtették ki.

Ismeretes: az érdekképviseletek közül csak a VDSZSZ nem írta alá azt az emlékeztetőt, amely a vasutasok utazási kedvezményét rögzítő miniszteri rendelettervezet jóváhagyását is magában foglalta. A kialakult helyzetet a VDSZSZ Szolidaritás országos választmánya október 13-án értékeli.

(MNO)
hirdetés
Vélemény
Pechszéria
Pápay György
Itt lenne az ideje, hogy Árpi adjon valami jó tanácsot.
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés