”Vége a válságnak”, olcsóbb lesz a telefonálás

Kovács András, 2012. június 10., 06:30, frissítve: kedd 11:14
A jegybanktörvény módosításáról szóló parlamenti végszavazás elhalasztása segíti a Nemzetközi Valutaalappal tervezett tárgyalásokat akadályozó nézeteltérések feloldását – mondta el Varga Mihály, a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. A parlament módosította a telefonadóról szóló törvényt, míg újabb korrupcióval gyanúsított rendőrök kerültek rács mögé.

A vesztes és a győztes népek számára is megalázó helyzetet teremtő békediktátumnak nevezte a trianoni döntést a köztársasági elnök. Áder János a nemzeti összetartozás napjára kiadott elnöki nyilatkozatában úgy fogalmazott: a fájdalom mindörökre az emlékezet része marad, és az összetartozás érzésének az egymásért viselt felelősség felismeréséből kell táplálkoznia.

Nem sokkal korábban a parlamenti megemlékezésen Kövér László, az Országgyűlés elnöke arról beszélt, hogy egy nemzet nagyságát nem országának területe, hanem szellemisége határozza meg. Az MSZP nem vett részt az eseményen. A nemzeti összetartozás napján a trianoni békeszerződés aláírásának napjára – 1920. június 4-ére – emlékeztek a magyarországi helyszíneken és külhoni magyarlakta településeken.

Nem lehet összevonni az MNB-t és a PSZÁF-et

Hétfőn megszavazta az alaptörvény első – Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által kezdeményezett – módosítását az Országgyűlés. A döntés értelmében a január 1-je óta hatályos alkotmányhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezések is alaptörvény-erejűek. A parlament egy másik döntéssel megszüntette a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának lehetőségét, emellett ismét elfogadta a médiaszabályozás módosítását. A jogszabályt korábban az államfő küldte vissza megfontolásra a parlamentnek.

A képviselők módosították a távközlési adóról május közepén elfogadott jogszabályt, így idén július és 2013 januárja között csökken a havonta fizetendő adó maximális összege. Elfogadta az Országgyűlés a járási rendszer kialakításával összefüggő első törvénycsomagot, döntött arról, hogy a jövőben kétharmados többséggel lehet csak megváltoztatni a volt államfők jogállásáról és javadalmazásáról szóló szabályokat, és a képviselők a szélsőségesség, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni fellépésről szóló határozatot is elfogadtak.

Készek vagyunk a tárgyalásra

Kedden újabb két, a múlt héten megszavazott törvényt küldött vissza megfontolásra a parlamentnek Áder. A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatósága azt közölte: a kisajátításról szóló törvény módosítását az Országgyűlés a házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló jogszabályban olyan koherenciazavart talált a köztársasági elnök, amelyet csak újbóli tárgyalással lehet orvosolni.

Varga Mihály szerint a jegybanktörvény módosításáról szóló parlamenti végszavazás elhalasztása segíti a Nemzetközi Valutaalappal tervezett tárgyalásokat akadályozó nézeteltérések feloldását. A nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva szerdán úgy fogalmazott: a szavazás elhalasztása szükség esetén lehetőséget ad további tárgyalásokra a Valutaalappal. Varga megerősítette: a magyar delegáció kész azonnal tárgyalóasztalhoz ülni, amint az IMF és az Európai Bizottság eldönti, hogy mikor és milyen feltételekkel akarják kezdeni a megbeszéléseket.

Újabb letartóztatások

A köztársasági elnök szerint az önbecsülésükben támadta meg a magyarokat a Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit ért inzultus, amely ellen nem elég tiltakozni. Áder az ország polgáraihoz írt szerdai nyílt levelében úgy fogalmaz: az elkövető hiába magányos és ismeretlen, az ilyen és ehhez hasonló, a nemzet bármely tagját, értékét támadó tettek szégyenével közösen kell szembenézni. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit kedden a nyílt utcán zaklatták és megalázták a vallása miatt.

Újabb két, korrupcióval gyanúsított rendőri vezető került előzetes letartóztatásba csütörtökön. A Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetőjét és a BRFK kiemelt ügyek osztályának egykori nyomozóját kedden vették őrizetbe. Az ügyben múlt csütörtökön őrizetbe vett két vezető beosztású rendőrt és két civilt vasárnap helyezte előzetes letartóztatásba a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az egyik civil gyanúsított az éjszakai élet ismert alakja, aki illegális rendőri védelmet kért az érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyek számára. A rendőrök havonta több százezer, illetve milliós összegeket kaptak, az ügyben tartott házkutatásoknál pedig összesen 4-500 millió forint készpénzt foglaltak le.

Matolcsy: Ez átmeneti időszak

A vidékfejlesztési miniszter szerint a tervezettnél hosszabb társadalmi egyeztetés várható a termőterületek védelmét szolgáló földtörvényről. Fazekas Sándor a koncepciót a kormányszóvivővel csütörtökön közösen ismertetve elmondta: alapos konzultációra van szükség, így kikérik az ellenzéki pártok véleményét és folytatják a gazdafórumok sorozatát. A miniszter arról beszélt, hogy egyfajta földkódex megalkotását tervezik. Mint mondta: a tárca vállalta a magyar termőföldek védelmét, és azt szeretnék, hogy lehetőleg a helyben élő gazdák kapják meg az állami földeket és szűnjön meg a belső és külső spekuláció.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az idei év még kockázatos, de jövőre beindul a növekedés, a válságnak pedig vége. Matolcsy a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúban azt mondta: Magyarország több, nem hagyományos gazdaságpolitikai eszközt alkalmazott, a többi között a bankadót, amit Budapest vezetett be először az unióban.

A politikus elismerte, hogy az idei első negyedéves gazdasági teljesítmény a közösség legrosszabbjai közé tartozott, de – mint fogalmazott – ez csak átmeneti időszak, és jövőre már beindul a jelentősebb növekedés. Matolcsy szólt arról is, hogy a magyar gazdaságpolitika egy éven belül sikertörténet lesz, csökken az államadósság, fenntartható a hiány és több az új munkahely.

hirdetés
Vezércikk
Átrakók
Erdősi Csaba
Idehaza az eladott vagyon ellenértékét feléltük, elfolyt az állam mindig lyukas költségvetésén keresztül.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 18 db

A hozzászólások mutatása