Vége az ülésnek, hogy döntött a kormány?

BL

2011. december 14., szerda 15:35

Több mint négyórás tárgyalás után szerda délután véget ért a Sopronban tartott kormányülés, amelyen a költségvetés átszabásáról tárgyaltak a kabinet tagjai.

Mint arról a Hír TV tudósítója beszámolt, a kormány ülése ugyan befejeződött, de Szijjártó Péter csak annyit árult el, hogy a részletekről majd Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter számol be csütörtök délelőtt. Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, hogy Fellegi Tamás fejlesztési miniszter utódlásáról nem döntöttek.

A kormány a 90 éve tartott népszavazás okán döntött Sopron mellett. A város és a környék lakossága az 1921. december 14-e és 16-a között tartott referendumon Magyarországot választotta Ausztriával szemben. Ezzel nyerte el Sopron a leghűségesebb város címet.

Az előzetes tájékoztatás szerint az ülés fő témája a jövő évi költségvetés újraszámolása volt. Szakértők szerint a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés és a gyenge forint 100-200 milliárdos intézkedést igényel. A Nemzetgazdasági Minisztérium a jövő évi tartalékok egy részének felhasználása mellett várhatóan bevételnövelő és kiadáscsökkentő lépéseket is javasol majd. Sajtóhírek szerint tovább emelkedhet a jövedéki adó, és zárolásokat is elrendelhet a kormány a költségvetési intézményeknél. A miniszterelnök szóvivője a részletekről nem árult el semmit, amikor kedd este nyilatkozott a Hír TV-ben.

Fotó: MTI

„Sopronban tart kihelyezett ülést a kormány, és a nemzetgazdasági miniszternek ott kell előterjesztést tenni. Számára három kritériumot világosan kijelölt a miniszterelnök: egyrészt tiszteletben kell tartani a parlament döntését a sarokszámokról, a gazdasági növekedés tekintetében a jelentősen csökkentett német előrejelzést kell alapul venni, illetve az euróválság elhúzódása miatti forintárfolyam kapcsán kell korrekciókat megtenni. Most ezek alapján kell a miniszternek előterjesztést tenni" – fogalmazott Szijjártó Péter.

Forrás: Hír TV, MTI, MNO