Vesztegetési per: Áder menesztette a dandártábornokot

NT

2012. augusztus 2., csütörtök 20:11

Méltatlanság megállapítása miatt megszüntette Oláh János dandártábornok szolgálati viszonyát a köztársasági elnök.

Méltatlanság megállapítása miatt megszüntette Oláh János dandártábornok szolgálati viszonyát a köztársasági elnök. Áder János erről szóló – Hende Csaba honvédelmi miniszter előterjesztésére meghozott – határozata a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg, a felmentés azonban május 4-i hatállyal történt meg.

Szolgálatra méltatlan

A köztársasági elnök határozata a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvényre hivatkozik, amely szerint a „szolgálatra méltatlan az, aki magatartásával a Honvédség működéséhez szükséges közbizalom fenntartását súlyosan veszélyezteti”. Oláh egyike azoknak a vesztegetéssel vádolt tábornokoknak, akiknek a pere a Kaposvári Törvényszéken folyik.

Január 30-án kezdődött a tábornokper tárgyalása a Kaposvári Törvényszéken. Az eljárásban – a Gyurcsány-kormány közigazgatási államtitkára mellett – három dandártábornok, hat ezredes, két alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy szerepel. A Magyar Nemzet korábban megírta: a vád szerint a dandártábornokok megállapodtak, hogy a honvédség beszállítóinak kifizetett közpénz egy részét visszakérik. A cégek akkor juthattak hozzá a megrendeléshez, ha az összegből visszaosztottak. A katonai vezetők bevonták az ügybe Fapál Lászlót, a Gyurcsány-kormány közigazgatási államtitkárát is.

Kisebb-nagyobb összegek

A Honvédelmi Minisztérium (HM) Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatósága gazdasági alosztályának vezetésével 2001-ben megbízott dandártábornokot a vesztegetési ügy kirobbantójának és egyik kulcsszereplőjének tartják. A bíróságon nem tett vallomást, de gyanúsítotti kihallgatásán azt vallotta, hogy 2002 és 2009 között egy-egy cégtől több tíz millió forintot kaptak a HM vezető beosztású tisztjei, s a pénzből alkalmanként kisebb-nagyobb összeget továbbadtak a beosztottaknak.

Vallomásában a pénzen osztozók között említette Lévai István Attila dandártábornokot, akit a visszaosztás kezdeményezőjeként nevezett meg, míg Huszti András dandártábornokról azt mondta, „elfogadta a pénzt, de nem akarta tudni, honnan van”. Fapál László volt államtitkárról pedig úgy nyilatkozott, hogy miután őt is bevonták, a visszaosztott pénznek a felét kérte. Felidézte egyebek mellett azt az esetet, amikor 2006 elején 12 millió forintot vitt borítékban az államtitkárnak. „Előttem kivett négymillió forintot, azt egy piros színű fém italosdobozba tette. (...) Azt mondta (...), várjak öt percet, át kell ugrani a főnökhöz, mert már nagyon várja. A főnök Juhász Ferenc minisztert jelentette” – mondta el korábban vallomásában Oláh, aki a kecskeméti repülőnappal, a katonai toborzó körúttal, a magyar pilóták népszerűsítésének reklámozásával kapcsolatos pénzek visszaosztásáról is beszámolt.

Luxuspecó

Arról már tavaly decemberben az mno.hu számolt be elsőként, hogy Juhász – aki ellen idén júliusban már vádat is emeltek – mentelmi jogát kikérte az ügyészség,  Budai Gyula akkor azért jelentette fel Juhászt, mert szerinte a képviselő még honvédelmi miniszterként hűtlen kezelést és hivatali visszaélést követhetett el. Mint ismert, a volt tárcavezetőt az ügyben február közepén hallgatták ki, egy évvel korábban Juhász Ferenc még elismerte, hogy ő engedélyezte a lakásvásárlást.

Étteremben, lakásban és kocsiban

Vallomása szerint például a Kipszer Rt.-től 2002 és 2009 között 64-70 millió forintot kaptak és osztottak el, de hasonló nagyságrendű összeg érkezett egy tolmácsolással, fordítással, illetve lektorálással megbízott cégtől is. A pénzt Oláh elmondása szerint többnyire ő vette át, parkolókban, éttermekben, kocsiban, vagy éppen a lakásán.

A bíróságon minden vádlott – eltérő módon ugyan, de – visszautasította, valótlannak, megalapozatlannak nevezte Oláh rájuk nézve terhelő vallomását. Ügyvédje egyébként azt indítványozta: védence gyanúsítottként tett vallomásait a bíróság rekessze ki a bizonyítékok köréből. Ezt azzal indokolta, hogy Oláh az őt kihallgató katonai ügyész tájékoztatása alapján abban a hiszemben tett vallomást, hogy ezzel büntetlenséget élvez, miután olyan vesztegetési cselekményt tár fel, amelyről a hatóság nem tudott.

Visszakért pénzek

A Központi Nyomozó Főügyészség három dandártábornok, hat ezredes, két alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt. A vád szerint a vádlottak a HM általuk vezetett részlegének szolgáltatást nyújtó vállalkozásoktól a megrendelések fejében kifizetett összegek egy részét visszakérték.

A megvádolt tábornokok – Lévai István Attila elsőrendű, Huszti András negyedrendű vádlott és Oláh János – a HM intézményeiben vezető beosztást töltöttek be, Fapál László pedig 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt.

Az ügy kirobbanásához a Magyar Nemzet egyik cikke, valamint a Hír Televízió Célpont című műsora vezetett.

Forrás: MTI,MNO, Magyar Nemzet