Visszaszereznék az országból kivitt százmilliárdokat

BL

2011. december 8., csütörtök 17:35

Több mint tízezer kormányzati tisztviselő, párthivatalnok és vállalatvezető szökött jelentős pénzösszegekkel az Egyesült Államokba és Európába az elmúlt évtizedben, s a kínai vezetés most többüknek a kiadatását kezdeményezi a külföldi kormányoknál; újabban a csődbe ment vállalkozások tulajdonosai is menekülnének.

Csütörtöki hírügynökségi információk szerint Peking szeretné felelősségre vonni azokat, akik milliárdokat herdáltak el, csődbe vitték vállalataikat, nagy összegeket sikkasztottak el, és külföldön találtak menedéket. A kártérítéshez külföldi vagyonukra is igényt tartana. A külföldre szökött menedzserek esetei a kínai híradásokban vissza-visszatérő témák.

A határon túlra menekített összegekről pontos adat nem áll rendelkezésre, de a Pekingi Egyetem kutatása szerint például 1999 és 2009 között korrupt vezetők távozásukkor összesen mintegy 650 milliárd jüant (102 milliárd dollár) vittek ki az országból. Az üzleti, vállalati szférából sokan súlyos banki tartozásokat maguk mögött hagyva távoztak milliókkal, többnyire az Egyesült Államokba, Kanadába, Ausztráliába és Szingapúrba.

Az utóbbi időkben megszaporodott a becsődölt kínai kis- és közepes vállalkozások száma, s a hatóságok igyekeznek elejét venni annak, hogy vezetőik, tulajdonosaik elmeneküljenek az országból. Hírek szerint a repülőterek, határállomások listákat kaptak azok neveivel, akiknek cége jelentősen eladósodott, vagy az illetők szökésben vannak, hogy adott esetben akadályozzák meg távozásukat.

Korábbi híradások szerint például a kelet-kínai Vencsouban (Wenzhou) működtetett kisebb üzemek közül körülbelül nyolcvannak a vezetője bujkál, mert cége fizetésképtelenné vált, és sem banki törlesztéseit, sem az uzsorára kapott magánkölcsönöket, sem a munkások bérét nem tudja kifizetni.

Forrás: MTI