Visszatér a gyilkos hőség

KG

2012. augusztus 2., csütörtök 15:01, frissítve: péntek 06:51

A várhatóan tartóssá váló hőség miatt péntek 0 órától jövő kedd éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban igen meleg és száraz idő várható. Tartós, több napon át tartó kánikulára elsősorban az ország déli, délkeleti felén lehet számítani – írták a közleményben.

Csütörtökön, pénteken és szombaton 25-26 Celsius-fok körül alakul a középhőmérséklet. Főként északnyugaton és az Északi-középhegységben maradhat 25 Celsius-fok alatt az átlaghőmérséklet. Vasárnap már határozottabban erősödik a nappali felmelegedés, a hőség hétfőn tetőzik. Enyhülést a kedden érkező hidegfront hozhat – olvasható.

Fotó: idokep.hu

Az Időkép előrejelzése szerint csütörtökön sok napsütésre számíthatunk, csak helyenként alakulhat ki frissítő zápor, esetleg zivatar, melyre a legnagyobb esély az ország középső tájain van. Igazi meleg, nyári idő várható, a legtöbb helyen néhány fokkal 30 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A déli órákban erős, néhol nagyon erős lesz az UV-B sugárzás.

Az ÁNTSZ három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint „rendkívüli időjárási helyzetnek” számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat hőség miatt riasztást nem, csak figyelmeztetést ad ki. Utóbbi a várható napi középhőmérséklet eredményén alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen

Fogyasszunk több folyadékot

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ a lakosságot és az országban tartózkodókat arra kéri, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11 és15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával, vegyék igénybe a hűtött helyiségeket – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt csütörtökre még tizenkét megyére – Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest –, valamint a főváros területére másodfokú figyelmeztetést, péntekre; ezen felül Veszprém, Komárom-Esztergom és Heves megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Emellett az UV-B sugárzás maximuma pénteken is elérheti a nagyon erős szintet, ami azt jelenti, hogy 15-20 perc alatt is le lehet égni.

Forrás: MNO, MTI, Időkép