Vona: A kormány az emberek fölött állónak képzeli magát

MTI

2016. január 30., szombat 17:44, frissítve: szombat 17:58

A Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint pártjának már most el kell kezdenie a gyakorlati kormányzást bizonyos területeken. Vona Gábor szombati évértékelőjén „valódi nemzeti konzultáció” elindítását nevezte 2016 fő feladatának.

Az ellenzéki pártvezető a budaörsi Budaparkban mintegy kétezer meghívott – országgyűlési és EP-képviselők, diplomaták, párttagok – előtt elmondott egyórás beszédében azt mondta: vannak olyan társadalmi és politikai feladatok, amelyeket az ellenzéknek kell elvégeznie, ha a kormány nem teszi, vagy szembemegy a felelősséggel. Ezek közé sorolta a társadalom szétszakítottságának, megosztottságának enyhítését, amelyhez hidak építésére szólította fel a résztvevőket. Értékelése szerint a Fidesz és az MSZP nem tud és nem is akar a megosztottság ellen tenni, mert az a két párt lételeme, a Jobbik viszont minden irányban megérti az emberek fájdalmát.

A második területként a pártelnök a politikai kultúra „vészes elaljasulását” jelölte meg, és Habony Árpádot, valamint G. Fodor Gábort nevezte a lefelé tartó spirál motorjainak. Hozzájuk képest „a meztelencsiga az gerinces állat, vagy mondjuk Machiavelli egy romantikus tinilány” – jegyezte meg, hozzátéve: attól tart, hogy ez a jelenség átszivárog a társadalomba. Fel kell mutatni egy nívót, amely alá nem szabad menni – jelentette ki.

A kormány az emberek fölött állónak képzeli magát – értékelt, felvetve: „Ez lenne a polgári Magyarország?”. Mint mondta, a Fidesz annyit harcolt a szocializmus ellen, hogy felépített egy másikat, amellyel szemben valódi néppártként kell megjelenni. Szólt arról is, hogy az emberi és közösségi szabadságot meg kell védeni a kormánytól, amely – szavai szerint – az alaptörvény módosításával a rendeleti kormányzást készíti elő.

Ha az ország védelme a tét, akkor a kormány megkapja a Jobbik támogatását, de „balekok sem vagyunk, látjuk, mire megy ki a játék” – fogalmazott, megjegyezve: az emberek a terrorizmustól és a Fidesz „hatalmi tébolyától” is félnek, s mindkettőtől meg kívánják védeni őket. Vona Gábor a harmadik területként a legsúlyosabb állapotban lévő ágazatok felkarolását, mozgósítását nevezte meg azok közül, ahol a Jobbik ellenzékből vállalná a kormányzás felelősségét. Ezek közé sorolta a korrupciót, az egészségügyet és az oktatást.

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Három témában indul konzultáció

Bejelentette, hogy ezekről idén nemzeti konzultációt szeretnének, a civilek, a szakmai és az érdekképviseletek bevonásával. Értékelése szerint velük összefogva meghátrálásra lehet kényszeríteni a kormányt. Elmondta azt is, hogy hétfőtől ezen dolgoznak, személyesen készíti elő a konzultációt, és minden megyeszékhelyre ellátogat. A Jobbik elnöke a korrupció címszó alatt a vagyonnyilatkozatok, a mentelmi jog és az elévülés kérdésével foglalkozna, az oktatásban pedig a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működését, a pedagógusok bérét és megbecsültségét, a gyermekek leterheltségét, a diplomás munkanélküliséget, a szakképzést, a szegregáció-integráció kérdését és az iskolai erőszakot jelölte meg problémás területként.

Az egészségügyről szólva az alulfinanszírozottságot tette szóvá és kifejtette: a háziorvosi rendszert „a szentlélek tartja egyben”, a mentőknél és kórházaknál hiányos a felszereltség, probléma a hálapénz és a várólisták, az egészséges fog mára luxuskérdés lett, és vissza kell szorítani a gyógyszerlobbit. A prevenció területén pedig a tömegsport szerepét emelte ki.

Vona Gábor beszédében kitért arra is: szerinte az Európai Unió beteg, a jelenlegi vezetői azonban életképes megoldások helyett a betegséget dicsőítik. Ők ostobák, aberráltak, bűnözők, vagy mindhárom igaz rájuk – jelentette ki, és célként fogalmazta meg egy erős, szolidáris, a nemzetek sokszínűségére épülő Európa felépítését. A hazai helyzetre vonatkozóan többször is a Jobbik kormányzókészségét hangsúlyozta, a baloldalt pedig unalmasnak minősítette, megjegyezve: „ha lelép, nem leszünk semmivel sem kevesebben”. Vona Gábor beszédét egy új, nemzeti színekből álló híd-logókat ábrázoló molinó előtt mondta el, a pulpituson pedig a „valódi néppárt” felirat szerepelt.

A rendezvényen többször megjelent a kivetítőn egy idézet Széchenyi Istvántól, miszerint „Tőlünk függ minden, csak akarjunk!”. Az évértékelőn Popély Gyula történész, az MTA nagydoktora vette át a Jobbik és pártalapítványa által életre hívott Pongrátz Gergely Érdemkeresztet Murányi Levente ’56-os szabadságharcostól, a párt korábbi alelnökétől. A történész rövid beszédében a hazaszeretet fontosságát hangsúlyozta. „Amellett, hogy szeretjük, tiszteljük és mindenekelőtt mindent megteszünk a mai magyar csonka hazáért, állandóan tudatosítanunk kell, hogy ennek a hazának vannak elcsatolt részei is, amelyek tudatunkban, múltunkban és remélhetőleg jövőnkben is egy egységes egészet alkotnak” – fogalmazott. A rendezvény az Ismerős Arcok koncertjével zárult.