Kovács András
Kovács András
Az Európai Központi Bank pénteken közölte: a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényre vonatkozó legutóbbi módosító javaslat rendezi az MNB függetlenségével kapcsolatos legfontosabb aggályokat.

– Június 27-én jelentette be, hogy a jegybanktörvény július 12-i elfogadásával minden akadály elhárulhat az IMF-fel való tárgyalások megkezdése előtt. Valóban minden akadály elhárult?
– Úgy érzem, igen, mivel az IMF vezetőjének a levele egyértelműen és világosan fogalmaz. Azt mondja, hogy a legfontosabb aggodalmaikra választ kaptak, üdvözölték azokat a lépéseket, amelyeket a magyar kormány tesz. Kifejezetten jól fogadták a jegybanktörvény módosítását, amelyet Simor András is támogat. Megnyugtató volt számukra, hogy a következő hónapokban a mostani két jegybanki alelnök és hét monetáris tanácsi tag létszáma nem fog bővülni. Az ebben az ügyben tett kötelezettségvállalások (Orbán Viktor miniszterelnök és Simor levele) segítették, hogy ez az örömteli fordulat bekövetkezzen.

– Mennyire kell tartani attól, hogy az Európai Központi Bank (EKB) újabb igényekkel áll elő?
– Az a szakértői csoport, amely öt fél részvételével működött Frankfurtban, jó munkát végzett, és az elmúlt hónapokban sok olyan ügy előkerült, amelyeket megnyugtató módon tudtunk rendezni. A törvénymódosítás is részben ezekre egy válasz. Azt nem tudom, hogy a jövőben lesz-e olyan felvetés, amely új lesz. Mindenképpen szeretnénk a törvénymódosítást még a parlament rendkívüli nyári ülésszakán elfogadni, ezért július 12-én túl nem tudunk várni az EKB véleményére. A magyar kormányon eddig sem múlt, hogy a törvény elfogadására sor kerüljön, a valutaalap vezetőjének a levele ebben megerősített. Az EKB kormányzótanácsának a levele is fontos, de az IMF a tárgyalások kulcsszereplője, ezért ha nem érkezik észrevétel, akkor július 12-én, ha érkezik, akkor azokat átfuttatva július 12-én le akarjuk zárni a törvénymódosítást.

– Mekkora hitelkeretre lehet szükségünk, és lehet-e tudni, hogy az IMF mekkora összegben gondolkozik?
– Nincs kormányálláspont az összeg nagyságával kapcsolatban. Azt fogalmaztam meg, hogy a piaci várakozások körülbelül 15 milliárd euró körül vannak. Ha túl kevés, az komolytalan, ha túl nagy, akkor ez arra utalhatna, hogy nagyobb gond van az adóssággal. Ami a felmérésekből kiderül, valószínű 2-3 évre lehet reálisan egy ekkora segítséget kérni. Ez közel lehet ahhoz, amit a valutaalap javasol.

– Továbbra is készenléti hitelkeretben gondolkoznak?
– Az elsődleges szándékunk ez, de sok függ a tárgyalásoktól, hiszen minden ilyen megállapodásnak vannak feltételei az adott ország kormánya számára is. Elképzelhető egy olyan keret, amelyet csak akkor hív le a kabinet, ha a helyzet úgy kívánja.

A 2013-as büdzsé alapjainak az elfogadása gyorsíthat a tárgyalásokon?
– Erősíteni kell a bizalmat. Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a konvergenciaprogramot, amelyre a 2013-as költségvetés épül. Ez abból a szempontból fontos, hogy a valutaalappal folytatott tárgyalások mellett a kohéziós alapok felfüggesztése komoly veszély volt. A június 22-i döntést követően nincs olyan ok, amely miatt a kormánynak várnia kelljen a tervezet megtárgyalásával, és a parlament is megkezdhette a vitát. A fő számok elfogadása után meg tudjuk erősíteni azt az álláspontot, hogy a magyar kormány 2013-ban is fenntartható fiskális pályát akar, amely három százalék alatti hiánnyal számol.