„Be is hoztam magammal, így néz ki egy szakdolgozat, amelyhez tartozik egy kötelező nyilatkozat is, amely szerint annak írója vállalja, hogy nem plagizált” – kezdte szavait Simon János a Kontraszt stúdiójában. A szakértő hangsúlyozta, hogy 1984-ben ugyan még nem kellett kötelező nyilatkozatot tenni, de az akkor is meghatározó pontja egy dolgozat elkészítésének.

„Nincs jelentős különbség, „ha egy újságíró más tollával ékeskedik, azt a szakma kitaszítja” – válaszolta Zárug Péter Farkas arra a kérdésre, hogy van-e hasonlóság Gyurcsány Ferenc és Schmitt Pál ügye között. Zárug hangsúlyozta: lehet jobb, vagy rosszabb dolgozatot írni, de az legyen a miénk.

Törzsanyag – Kontraszt
Törzsanyag – Kontraszt

Simon a legnagyobb különbségnek azt nevezte, hogy míg Schmitt Pál dolgozata megvan, addig Gyurcsányé nincs. „Schmitt esetében a lábjegyzet hiánya vezetett a lemondáshoz, Gyurcsánynak pedig a hiányzó dolgozat a gyenge pontja – vélekedett a politológus. „Gyurcsánynak kötelessége lenne még egy létrával feljebb másznia és bizonyítani, hogy nem plagizált” – mondta el.

Zárug annak a véleményének adott hangot, hogy a bírálatból minden kiderül, az alapján kell eljárni. „A dolgozat hibái oldalszámra meg vannak jelölve a bírálatban – mind ezekben, mind a téma tekintetében megegyeznek” – húzta alá. A politológus ugyan akkor leszögezte: a textus megléte nélkül nem jelenthető ki, hogy Gyurcsány dolgozata plágium.

„Gyanús, hogy megfelel az oldalszám, de az egyetemnek kötelessége lenne felállítani egy vizsgálóbizottságot” – válaszolta Simon a Hír Televízió azon kérdésére, mondhatja-e Gyurcsány, hogy huszonnyolc éve az ilyen ügyeskedés más elbírálás alá esett. Hozzátette: nyilatkoznia kellene annak, aki akkor elbírálta a dolgozatot. „Nem volt olyan régen, még él a bírálója” – vélekedett. Simon szerint egyébként a bukott miniszterelnöknek mindenképpen tisztáznia kell magát.

A két politológus a Kontrasztban egyetértett azzal, hogy a közvéleménynek kell dönteni Gyurcsány sorsáról. Simon János saját pártján belül is lemondatná Gyurcsányt, míg Zárug szerint nem létezhet a Demokratikus Koalíció a plágiumbotrányba keveredett politikus nélkül.