A pénz szaga a Jobbikban

2012. augusztus 1., szerda 13:00, frissítve: szerda 18:54
Novák Előd mellett több, korábban a Kuruc.infóval hírbe hozott személy is hónapokon át uniós pénzt kapott Szegedi Csanád képviselői keretéből – írta szerdán a Hvg.hu. A néhány hónappal ezelőtt EU-zászlót égető, az EP-képviselő kizárását elsők között követelő Jobbik-alelnök megerősítette az információt, mint mondta, a pénzt klasszikus munkabérnek tekinti.

A Jobbikban a botrányok április végétől éleződtek ki, Szegedi és Endrésik Zsolt borsodi „csatájával”. A párt májusi tisztújító kongresszusán megpróbálták elsimítani a belső feszültségeket, de ez eléggé felemásan sikerült. Bár Vonát óriási többséggel választották elnöknek, az elnökségbe nem került be Szegedi, akiről hamarosan kiderült, hogy eltitkolta zsidó származását. Először ugyanis azt állította, hogy csak néhány hete tudta meg az igazságot, később azonban egy általa először manipuláltnak nevezett hangfelvétel alapján kiderült: már évekkel ezelőtt szembesítették vele.

A politikus hétfőn bejelentette: kilép a pártból, a Jobbik pedig EP-képviselői mandátumának visszaadására szólította fel. Vona Gábor pártelnök ugyanakkor hangsúlyozta: nem a zsidó származás miatt döntöttek így, hanem mert „Szegedi Csanád uniós pénzeket ajánlott fel az azóta elítélt és többször is a nyomozó hatóságok látókörébe került” Ambrus Zoltánnak, aki zsidó származásával zsarolta őt.

Érdekes, hogy elsőként a magát néhány héttel ezelőtt még Szegedi barátjának nevező Novák Előd követelte Szegedi távozását. Az Európai Parlamentből való visszahívást is ő vetette fel először, hangsúlyozva annak jövedelmezőségét. Egy belső anyagban pedig azt írta: „Ha nem hazudik, ha nem titkolja el származását, akkor – szép dolog vagy nem, más kérdés – soha nem lett volna sem EP-képviselő, sem alelnök.”

Két évvel ezelőtt öt hónapon keresztül kapott pénzt, összesen mintegy 3500 eurót, akkori árfolyamon közel egymillió forintot Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője Brüsszelből – derül ki abból a dokumentumból, amelyet Szegedi Csanád brüsszeli környezetéből szerzett meg a Hvg.hu. Az irat szerint ugyanakkor nem csak ő részesedett az EP-képviselő 21 ezer eurós költségkeretéből.

A Hvg.hu birtokába került dokumentum szerint Kürk Rolandnak, Molnár Balázsnak és Novák Elődnek is munkaszerződése volt az Európai Parlamenttel, Szegedi brüsszeli honlapja pedig Kürk Rolandot a képviselő helyi asszisztenseként tünteti fel, s hasonló jogcímen kapott pénzt Molnár és Novák is. Kürk Roland csak 2011-ben több mint 12 ezer euróval lett gazdagabb az uniós munkának köszönhetően, de már 2010 júniusa és decembere között is közel 3 ezer eurót keresett. Molnár Balázs pedig 2010 óta 3700 eurót, azaz több mint egymillió forintot kapott ugyanígy.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője szerint nincs hírértéke annak, hogy a párt egyik EP-képviselője brüsszeli forrásokat felhasználva alkalmazta Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselőt, aki szerinte jogszerűen kapott fizetést.

A fizetés megszűnése után

A Kuruc.info szerkesztői ugyan „illegalitásban” tevékenykednek, de korábban több forrás, köztük a portál szerkesztésében egy ideig maga is közreműködő Polgár „Tomcat” Tamás is Molnár Balázst, Kürk Rolandot és Novák Elődöt nevezte meg a portál szerkesztőjeként – írja a Hvg.hu, hozzátéve: az érintettek mindig tagadták, hogy közük lenne az oldalhoz.

Novák Előd a Hvg.hu-nak elismerte a Szegedi Csanádtól érkező kifizetést. Mint mondta, az EP-képviselő munkáját segítette asszisztensként háttéranyagok elkészítésével és sajtófeladatok ellátásával. „Klasszikus munkabérnek tekintettem ezt a pénzt, de már három éve nem kapom” – fogalmazott a politikus, aki korábban nemhogy nem említette az általa kapott uniós fizetést, de januárban a Jobbik egyik tüntetésén felgyújtotta az Európai Unió zászlaját, néhány hónappal később pedig levette az uniós lobogót az Országgyűlés irodaházáról.

A baj az elhallgatás?

Novák Előd a Szegedi távozását követelő Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: „a mostani hangfelvétel után azonban alkalmatlan struccpolitikus, aki nem akarja észrevenni: Csanád végighazudta az elmúlt másfél-két évet. Legalább 2010 óta tudja származását, ekkor ugyanis konkrétumokkal szembesítette őt Ambrus Zoltán a hangfelvétel szerint.” Később ezt azzal egészített ki, hogy „nem Csanád zsidóságával van bajom, hanem annak elfogadhatatlan módon való elhallgat(tat)ásával”. Ezzel a Hír TV birtokába került, eredeti hangfelvételre utalt, mely szerint Szegedi uniós pénzt ígért az őt származásával szembesítő Ambrusnak hallgatásáért cserébe.

A Hvg.hu szerint az utóbbi időben érdekesen alakult Szegedi Csanád és a kuruc.info viszonya is, amely „hosszú éveken át felhőtlen, mi több, baráti volt”. A szélsőséges portál a borsodi belháborúban Szegedi mellé állt, valamint az EP-képviselő bukásához vezető hangfelvételről is csak egy hét késéssel számolt be. Azonban néhány órával az első kurucos cikk megjelenése után azonnal közölte Novák Előd Facebook-oldalán közzétett követelését – írta a Hvg.hu. A lap szerint minden bizonnyal csak véletlen, de különös egybeesés, hogy Kürk Roland – havi több mint ezer eurós fizetését biztosító – munkaszerződését a Hvg.hu információi szerint közvetlenül azelőtt szüntették meg Brüsszelben, hogy a Kuruc.info nekiesett Szegedi Csanádnak.

Szegedi Család ellenben azt állította: a Jobbikhoz közel álló, bűnözői múlttal rendelkező férfivel folytatott beszélgetéséről Nováknak tudnia kell, hiszen erről két nappal később személyesen tájékoztatta. Ezt erősítik Endrésik Zsolt szavai is, aki a Célpontnak azt mondta: nemcsak az EP-képviselő, hanem a párt vezetése is közel másfél éve tud Szegedi zsidó felmenőiről. Novák Előd egyébként ezen állításokat kedden tagadta a Hír TV-nek, de azt elmondta, hogy a felvétel ma már a kezükben van.

Szerencselovagok és piszkos ügyek

Nagy Ervin, a Jobbik korábbi alelnöke szerint a párt „tele van mindenféle szerencselovagokkal, olyanokkal, akik azért kerültek közel a párthoz, mert érezték a pénz szagát és a hatalom lehetőségét. Jöttek mindenfelől, elvek nélkül.” Mint a Hír Tv-nek nyilatkozva elmondta: „Szegedi Csanádot kirakni a pártból, azt mondva rá, hogy áruló, nagy veszélyeket rejt magában. Gondoljunk arra, hogy Vona Gáborral, illetve a pártelnök feleségével közös cége van az EP-képviselőnek.”

Vannak piszkos ügyek a pártban, mondta a volt alelnök, hozzátéve, sokan ellenőrzés nélkül kerültek be a pártba, akiknek a múltjában találhatóak fekete foltok. Nagy Ervin arról is beszélt, hogy az igazság kiderülése nagyon sok áldozattal jár majd. A politikusi helyek csökkenése miatt egy előre megjósolható belső küzdelemről van szó az alapító szerint. „Olyan emberek vannak a Jobbikban, akik egész életüket úgy állították be, hogy ebből szeretnének megélni, nem tudnak visszatérni a civil életbe, vagy más pártokhoz” – mondta, hozzátéve: sokan olyan szerencselovagok, akik más pártokból érkeztek.

Novák Előd kedden a Hír TV-ben reagált egykori párttársa szavaira: „Piszkos ügyek nincsenek a pártban, illetve ha piszkos ügynek tekintjük a hazudozást, akkor annak megvan a következménye” – mondta Szegedi visszahívására utalva.

Forrás: MNO, hvg.hu
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés