Az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László egyébként is tagja az elnökségnek. Az Országházban, Orbán Viktor miniszterelnök dolgozószobája közelében lévő folyosón több újságíró is várakozik.

„Nem az a fajta vagyok, aki elugrik”

A kormánypárton belül több név is felmerült, de Kövér László és Áder János számított a legesélyesebbnek. Kövér az Echo TV-ben április 5-én úgy fogalmazott, hogy az ő jelöltje Áder. Saját maga esetleges jelöltségéről szólva megismételte korábbi álláspontját, és kiemelte: világosan elmondta, mit gondolt erről korábban és most is. „Nem az a fajta vagyok, aki elugrik a felelősségvállalás elől, ha egyébként az a kollektív bölcselet, hogy valamilyen pozícióra én vagyok a legalkalmasabb személy” – mondta, hozzátéve: ugyanakkor korábban is, és most is azt gondolja, hogy az ő esetleges jelölésénél van jobb javaslat, hozzá képest van alkalmasabb személy erre a pozícióra, „több is, nem csak egy”.

Áder is megjelent a tanácskozáson
Áder is megjelent a tanácskozáson

Az esetleges ellenzéki jelölés kapcsán közösen egyeztetett a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK), de végül egyetlen személyt sem javasoltak. A DK később Ivády Gábor metodista lelkész nevét dobta be. A Jobbik Morvai Krisztina európai parlamenti képviselőt és Für Lajos volt honvédelmi minisztert jelölte, de az utóbbi visszalépett.

Nem lesz meglepetés

Orbán április 13-án az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra a kérdésre, hogy a jelölt személyéről szóló döntés meglepetés lesz-e azokhoz a nevekhez képest, amelyek napok óta forognak a sajtóban, úgy felelt, „ha egy fogadóirodán kellene most téteket megtennem, azt mondanám, semmilyen meglepetés sem lesz”. Bővebben>>>

Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz–KDNP-frakciószövetség hétfői ülésén tesz javaslatot az új államfő személyére, akit várhatóan az április 23-i héten választ meg az Országgyűlés.

Április 2-án mondott le Schmitt

Schmitt Pál köztársasági elnök április 2-án, hétfőn mondott le az Országgyűlésben. Döntését azzal magyarázta, hogy plágiumügye megosztja a nemzetet, noha államfőként annak egységét kell kifejeznie (Bővebben>>>). Ezt követően a parlament határozatban döntött arról, hogy elfogadja-e az államfő lemondási nyilatkozatát, amelyet a képviselők 338 igen, 5 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett fogadtak el. Az ideiglenes köztársasági elnök Kövér László házelnök lett, míg az ő székét Lezsák Sándor foglalta el.

Természetesen ezt követően rögtön megindultak a találgatások, ki foglalhatja el az elnöki széket, de még ezen a napon kiderült, hogy Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke április 16-án jelölhet új államfőt a kormánypárti frakciószövetség hétfő késő esti felkérése után. A miniszterelnök több mint két órán át tartó egyeztetésen vett részt az államfői feladat- és hatásköröket ellátó Kövér László dolgozószobájában. A fideszes házelnök esetleges jelöléséről ugyanakkor újságíróknak azt mondta, „nem aktuális kérdés”.