Ajkán továbbra sem javul a helyzet

NT, 2012. február 12., 09:27, frissítve: 09:27
Két Veszprém megyei város levegőjének minősége javult ugyan, de Ajkán még mindig erősen szennyezett a levegő – közölte MTI-vel vasárnap Nagy Attila. Salgótarjánban vasárnap megszüntették a szmogriadót.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz) polgármester szombaton rendelte el a riasztást a légszennyezettség miatt, mert a szálló por átlagkoncentrációja 113,2 és 104,6 mikrogramm/köbméter volt csütörtökön és pénteken. Szombaton azonban 58,1 mikrogrammra csökkent.

A szombaton mért érték már a tájékoztatási küszöbértéket, vagyis a köbméterenkénti 75 mikrogrammot sem érte el. A polgármester ugyanakkor felhívta a lakosság figyelmét, hogy az avar és a kerti hulladékok égetése tilos, a helyi rendelet erre csak októberben és áprilisban ad lehetőséget.

Ajkán továbbra is erősen szennyezett a levegő

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője elmondta: a felügyelőség mérőműszerei szerint szombaton Veszprémben és Várpalotán (ahol korábban a szálló por mértéke köbméterenként 100 mikrogramm felett volt) a tájékoztatási küszöb körüli értékeket, köbméterenként 74-83 mikrogrammot mértek a szálló porra. Ajkán továbbra is igen szennyezett a levegő, a riasztási érték, 100 mikrogramm körül van köbméterenként – jegyezte meg a laborvezető.

Ajkán Schwartz Béla polgármester pénteken megtiltotta az avar és kerti hulladék égetését, valamint felkérte a helyhez kötött légszennyező pontforrások üzemeltetőit, hogy kibocsátásaikat mérsékeljék.


Nagy Attila tájékoztatása szerint vasárnapra további javulás várható a levegő minőségében, mivel a meteorológia szerint megélénkül a szél. A szakember szerint ugyanis a levegő minőségének romlását egyrészt a kedvezőtlen időjárás okozza, amikor a különböző légköri hatások miatt a levegő alsó rétegeiben feldúsulnak a szennyezőanyagok, másrészt az, hogy a hideg időben többen használnak fosszilis fűtőanyagot.Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés