• 6 °C, esős

Az E-vitamin bizonyos formája véd a rák ellen

Betegszoba.hu, 2012. május 3., csütörtök 12:24
Ha legközelebb a kedvenc receptedhez választanod kell a növényi olaj és a margarin között, gondolj az egészségedre, és válaszd az olajat.

Annak ellenére, hogy a tudományos körökben és a médiában is parázs vita folyik arról, vajon az E-vitamin véd a rák ellen, vagy elősegíti a kialakulását, az amerikai Center for Cancer Prevention Research rákkutató intézet, a Rutgers Egyetem és a New Jersey-i Rákkutató Intézet kutatói úgy vélik, hogy az E-vitamin a szójában, a repceolajban, a kukoricaolajban és a diófélékben fellelhető két formája, a gamma- és a delta-tokoferol valóban megelőzi a vastagbél-, a tüdő-, az emlő- és a prosztatarák kialakulását.

”Készültek olyan kutatások, amelyek azt mutatják, hogy az E-vitamin valójában növeli a rák kockázatát, és csökkenti a csontsűrűséget” - számol be a kutatóközpont igazgatója, Chung S. Yang. ”Eredményeink azonban azt bizonyítják, hogy az E-vitamin gamma-tokoferol formája, amely a legnagyobb mennyiségben található meg az amerikai étrendben, valamint a növényi olajokban is fellelhető delta-tokoferol segít a daganatok megelőzésében. Az E-vitamin tartalmú kiegészítőkben legnagyobb mennyiségben előforduló alfa-tokoferol viszont nem jár ilyen előnyökkel.”

A Cancer Prevention Research szaklapban megjelent tanulmányban Yang és munkatársai arról számolnak be, hogy a Rutgers Egyetem vastagbél-, tüdő-, emlő- és prosztatarákra vonatkozó állatkísérleteiből az derült ki, a gamma- és delta-tokoferol állatmodellekben gátolja a daganatok kialakulását és növekedését.

Jó hír ez a rákkutatásban, mert a közelmúltban végzett legnagyobb szabású prosztatarákkal kapcsolatos kísérletben amerikai és kanadai kutatók kimutatták, hogy az E-vitamin étrendkiegészítőkben leggyakrabban alkalmazott E-vitamin típus, az alfa-tokoferol nem elég, hogy nem akadályozza meg a prosztatarákot, hanem alkalmazása jelentős mértékben megnöveli a betegség kockázatát az egészséges férfiak körében.

Yang szerint ezért fontos, hogy különbséget tegyünk az E-vitamin különböző formái között, és további kutatások szülessenek rákkal összefüggő preventív hatásaikról, illetve egyéb biológiai hatásaikról. A szakértő úgy véli, ha valaki szükségét érzi az E-vitamin kiegészítő szedésének, az E-vitaminok olyan keverékét érdemes választani, amely a leginkább hasonlít a természetes étrend E-vitamin tartalmához.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása