Cozma-ügy: Raffaelék már érkezésükkor agresszívek voltak

WA, LM, 2012. május 14., hétfő 16:48, frissítve: hétfő 17:05
Az elsőfokú bíróság várhatóan május 25-én hirdet ítéletet Raffael Sándor és társai ügyében a csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavaró, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság miatt kezdődött Cozma-perben; a Veszprémi Törvényszéken hétfőn az ügyész tartott többórás perbeszédet.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Žarko Šešumot és a horvát Ivan Pešićet életveszélyesen megsebesítették.

A gyilkosság miatt zajlott perben a három fővádlott büntetését április végén jelentősen enyhítette a Győri Ítélőtábla. A jogerős határozat az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándor és Németh Győző büntetését 18-18 év börtönre, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 év börtönre változtatta.

Mélységesen felháborította az MKB Veszprém kézilabdaklubot, a csapat szurkolóit és játékosait, hogy a Győri Ítélőtábla  jogerős ítéletében jelentősen enyhítette a három fővádlott büntetését a Marian Cozma megölése miatt folyó perben. A szurkolók transzparenssel kértek bocsánatot a meggyilkolt Marian Cozmától  az MKB Veszprém és a Pick Szeged május 6-ai összecsapásán.

A tárgyalás részleteiről és a reakciókról percről percre frissülő cikkünket itt olvashatja. További információkat, exkluzív videókat találhat a Cozma-gyilkossággal foglalkozó aloldalunkon, ahol megtekintheti Kálomista Gábor Szíven szúrt ország című filmjét is. A meggyilkolt sportoló édesapja a Lánchíd Rádiónak érzelmektől elfúló hangon nyilatkozott.


Hétfőn a garázdaság ügyében a perbeszédek előtt az elsőfokú Veszprémi Városi Bíróság, Bogdánné Gremsperger Andrea tanácsa úgy döntött, hogy nem napolja el a tárgyalást, hanem a tizedrendű vádlott esetében – aki kórházi kezelés miatt nem tudott jelen lenni a tárgyaláson – elkülöníti az eljárást.

Agresszív társaság

Sárosi Dóra ügyész a perbeszédben megállapította: részben italozó, agresszív társaság érkezett 2009. február 8-án a veszprémi szórakozóhelyre; vendégeket bántalmaztak, az épületen belül rátámadtak Marian Cozmára, de másokkal is erőszakosan léptek fel. Az ügyész részletesen felidézte, hogy a 25 vádlott a bűncselekmény napján mit csinált, kivel telefonált, hogyan szerveződtek össze és indultak el Veszprémbe.

Egy székesfehérvári srácot kerestek

Gondosan megszervezett cselekmény volt az összejövetel – áll a vádiratban, amely szerint a csoport tagjai a hatodrendű vádlott enyingi házában gyülekeztek, s mintegy negyven emberrel „egy székesfehérvári srácot” indultak keresni, aki korábban a rokonukat megkergette; hármójuk javaslatára érkeztek Veszprémbe.

A vádlottak február 8-án hajnalban nyolc gépkocsival érkeztek a Patrióta lokálhoz. A tanúk szerint már az odaérkezésükkor kötekedtek: a lokálban többekkel konfliktusba keveredtek, lökdösődtek, agresszívek voltak, nőket inzultáltak verbálisan és tettleg is. A vádirat számos, részletes tanúvallomást tartalmaz annak bizonyítására, hogy a vádlottak nem szórakozni érkeztek a lokálba és félelmet keltettek a szórakozókban.

Kizárt, hogy Cozmáék provokáltak

A kamerafelvételek és tanúvallomások alapján az ügyészség megállapította, hogy a lépcsőn találkoztak a vádlottak Marian Cozmával, és kihívóan viselkedtek a kézilabdással és társaival. Később a vádlottak verekedésbe keveredtek a kézilabdásokkal, s eközben Marian Cozmát halálos késszúrás érte. A dulakodást a szórakozóhely kamerái rögzítették: jól látható, hogy a vádlottak bántalmazták Cozmát, aki társaival együtt védekezni kényszerült.

Az ügyészség szerint Marian Cozma és társai semmilyen okot nem szolgáltattak a velük történtekre; kizárt, hogy Cozmáék provokáltak, a sértettek jogos védelmi helyzetben cselekedtek, a vádlottak ugyanakkor hiába hivatkoznak ugyanerre, az nem állt fenn.

A 25 vádlott közül volt, aki részben elismerte tettét; az elsőrendű vádlott, valamint a hatodrendűtől a huszonötödrendű vádlottig az elkövetők mindent tagadtak – ismertette Sárosi Dóra.

Az ügyben a rendőrség több mint 700 tanút hallgatott meg, a nyomozóhatóság félszáz helyszíni kihallgatást folytatott le, a bíróság 300 tanút hallgatott meg – sorolta az ügyész. A védelmi pénzek szedését mint lehetőséget az ügyészség kizárta.

Kitartottság és más bűncselekmények

A tárgyalás hétfőn a csaknem 140 oldalas, több mint hat órán keresztül ismertetett ügyészi perbeszéddel zárult. Az ügyész kérte a bíróságot, hogy az állapítsa meg a 25 vádlott esetében a garázdaság bűntettét, többüket kitartottsággal, könnyű testi sértéssel és magánokirat-hamisítással is megvádolták. Az ügyész a vádlottakra – néhány kivételtől eltekintve – letöltendő börtönbüntetést kért.

A héten a per a védői perbeszédekkel folytatódik és várhatóan május 25-én születik ítélet az ügyben.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 6 db

A hozzászólások mutatása