Délután indul az Élet menete

TK, 2012. április 15., 08:16, frissítve: 18:52
A holokauszt magyarországi áldozatainak április 16-i emléknapjához kapcsolódva az Élet menete keretében a Belgrád rakparton az Erzsébet híd és a Szabadság híd között tartanak rövid megemlékezést vasárnap délután. A rendezvény miatt az érintett buszok, illetve villamosok terelt útvonalon vagy megosztva közlekednek. A Terror Háza Múzeum szabadtéri koncertet és megemlékezést rendez.

Ember az embertelenségben címmel szabadtéri koncertet ad a Nyári Kvartett és a Parafónia zenekar a Terror Háza Múzeum előtt, az intézmény, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány, Terézváros önkormányzata és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendezésében.

Az eseményen köszöntőt mond Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, beszédet tart Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. A koncerten részt vesz Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője is.

Az Élet Menete Alapítvány idén tizedik alkalommal szervezi meg az Élet menete vonulását. A menet – amelyet Bácskai János, a IX. kerület fideszes polgármestere és Kiss Péter szocialista parlamenti képviselő indít el – a Szabadság híd pesti hídfőjétől a budai oldalra vonul.

A megemlékezés díszvendége Per Westerberg, a svéd parlament elnöke, Reuven Rivlin, az izraeli parlament elnöke pedig videoüzenetben köszönti a résztvevőket. Peter Slipper, az ausztrál parlament alsóházának elnöke is a menettel vonul majd.

A rendezvényen beszédet mond Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Horváth János, a parlament korelnöke és Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke.

A megemlékezés végén az áldozatok emlékére 600 léggömböt eresztenek az égbe, Magyarország, Izrael, Svédország és az Európai Unió zászlóival. Az eseményen az LMP részéről részt vesz Jávor Benedek frakcióvezető, Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes, Schiffer András és Ertsey Katalin országgyűlési képviselők.

Csepel önkormányzatának szervezésében néma főhajtással emlékeznek meg a vészkorszak magyarországi áldozatairól a Nefelejcs utcai izraelita temetőben, majd Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere tart beszédet.

Változások Budapest közlekedésében

A holokauszt magyarországi áldozatainak április 16-i emléknapjához kapcsolódva az Élet menete keretében a Belgrád rakparton az Erzsébet híd és a Szabadság híd között tartanak rövid megemlékezést vasárnap délután, majd a Belgrád rakpart–Fővám tér–Szabadság híd–Szent Gellért rakpart–Rudas gyógyfürdő útvonalon felvonulás lesz.

Emiatt a BKV tájékoztatása szerint ideiglenesen vasárnap délután a 7-es, a 7E, a 86-os, a 115-ös, a 173-as és 173E autóbuszok módosított útvonalon közlekednek; 16.30 és 17.30 között a Petőfi hídon, 17.30 és 20 óra között pedig a Szabadság hídon.

A 2-es, a 18-as, a 19-es, a 41-es, a 47-es és a 49-es villamosok megosztva közlekednek. A 18-as a Széll Kálmán tér és a Döbrentei tér, valamint a Savoya Park és Újbuda-Központ, a 19-es a Batthyány tér és a Döbrentei tér, a 41-es a dél-budai végállomások és a Szent Gellért tér, a 47-es Budafok, Városház tér és a Szent Gellért tér, a 49-es pedig a Kelenföldi pályaudvar és a Szent Gellért tér között jár.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés