Egyenként vitték el az LMP-seket

LM, WL, 2012. július 11., szerda 14:32, frissítve: szerda 21:13
Rövidre sikeredett az LMP legújabb figyelemfelkeltő akciója. A párt politikusai és szimpatizánsai a Közgép Zrt. területére behatolva irányították magukra a figyelmet, de néhány óra alatt a rendőrség eltávolította őket. A cég jogi képviselője feljelentést tett több bűncselekmény – köztük közérdekű üzem megzavarásának – gyanújával.

A magánterületen tiltakozó LMP-s politikusok nem tettek eleget a rendőri felszólításnak, így az egyenruhások egyenként vágták el a láncokat, így vezetve el a tiltakozókat. Egyetlen LMP-s sem állt a lábára, így mindannyiukat ölben vitték ki a rendőrök, majd rendőrautóba ültették őket.

A cég ügyvédje a Hír TV tudósítójának elmondta: a politikusok és az aktivisták azzal, hogy beléptek a magánterületre, bűncselekményt követtek el. Az LMP-s képviselők mentelmi jogukkal kapcsolatban azt mondták, majd a jogi képviselőjük elmondja, hogy mit kell tenniük. Mivel azonban tettenérésről van szó, nincsen lehetőségük lemondani mentelmi jogukról.

Az akció fél három után ért véget, mikor az utolsó embert is eltávolították a cég területéről, az újságírókat is kitessékelték, s bezárták a kapukat. Mindenkit betettek a várakozó autókba. A Hír TV értesülése szerint a demonstrálókat a XX. kerületi kapitányságra szállítják.

Leültek

Az LMP-s tüntetők a sorompón belül, a földön ülve tiltakoztak, mert szerintük ugyanaz a vállalkozói kör nyeri a közbeszerzések nagy részét. A párt parlamenti képviselői közül Jávor Benedek mellett Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Vágó Gábor, Szél Bernadett, Szilágyi László, Kukorelly Endre és Scheiring Gábor vettek részt a demonstrációban.A Hír TV tudósítója korábban azt jelentette, hogy a helyszínre kiérkezett rendőrök igazoltatták az LMP-seket, mivel magánterületen demonstrálnak. A politikusok elmondták, „az sem érdekli őket, ha a rendőrök elszállítják őket”. Az egyenruhások arra hivatkozva nem léptek fel, mert a magánterület birtokvédelmi határozatát várják a helyi jegyzőtől. Mint a Hír Televízió később beszámolt róla, a hatóságok egyáltalán nem fogják elszállítani a politikusokat, csak a magánterületen kívülre kísérik őket. A rendőrök elmondása szerint jelenleg azért vannak a helyszínen, hogy biztosítsák: ne essen senkinek baja. A televízió azt is megtudta, hogy a cég biztonsági embere fogja felszólítani az LMP-seket és szimpatizánsaikat, hogy hagyják el a területet, még mielőtt megérkezik a fent említett birtokvédelmi határozat. A cég területe a NATO védelme alatt áll.

A Fidesz szóvivője elszomorítónak nevezte az LMP-s politikusok tiltakozó akcióját a Közgép Zrt. területén. A kormánypárti politikus szerint a demonstráció azt jelzi, hogy az LMP nem a magyar cégek és a magyar munkavállalók érdekeit nézi. Selmeczi Gabriella sajtótájékoztatóján megjelent az ellenzéki párt korábbi frakcióvezetője, Schiffer András, szerinte a politikai véleménynyilvánítás szabadságába belefér, hogy párttársai egy magáncég magánterületére behatolva tiltakoznak.


Feltűnési viszketegség


Boros Bánk Levente az mno.hunak elmondta: nem ez az első eset, hogy az LMP hasonló eszközökhöz nyúl, korábban egyszer már a Parlament kapujához láncolták magukat egy akciójuk során.

Fotó: Beliczay László / MTI


Mint ismert, tavaly december 23-án rendőrségi intézkedés követte a kis párt sajátos politikai performanszát a Parlamentnél. Ekkor nem csak LMP-eseket, hanem például Gyurcsány Ferencet és Molnár Csabát és Vadai Ágnest is előállították. Ahogy arról az mno.hu beszámolt, a legfrissebb mérések szerint az LMP éppen csak bejutna az Országgyűlésbe.

Provokáció?

A politológus szerint háromféle megközelítése létezik az akciónak. Az egyik a zöld párti-aktivista-Greenpeace-es vonal, ennek a képnek akarnak megfelelni az ilyen jellegű akciókkal. A mások fontos jellemző az, hogy kis pártról van szó, akik nem tudnak elmozdulni a holtpontról, nem találják helyüket az ellenzékben. Egy ilyen akcióval nyilvánossághoz lehet jutni, egy ilyen akció akár címlapsztori is lehet. Sőt, akár még nemzetközi szinten is hírértéke lehet a történetnek. Ez egyfajta gegpolitizálás a politológus szerint. A harmadik megközelítési lehetőség a hatalom felé történő provokáció, és akár egy rendőrségi intézkedés kiprovokálása is, még egy esetleges nyilvánvaló jogsértés esetében is.

Az akció – a képviselők lemondhatnak mentelmi jogukról – akár hivatalos eljárást is maga után vonhat, amely kitolja az ügy időintervallumát – fogalmazott Boros Bánk Levente. Ez egy nagyon jó módszer a figyelem felkeltésére, és – továbbgondolva a lehetőségeket – ha elítélnék őket, akkor a nemzetközi sajtóban lehetne arra hivatkozni, hogy Magyarországon olyan módszereket alkalmaznak, mint például Ukrajnában, a magyar demokrácia működésének megkérdőjelezésére is kihegyezhetnék a történetet.

Az LMP külföldi cégek szolgálatában?

Nem új keletű az LMP oligarcházása. Karácsony Gergely még június elején kaphatott választ Orbán Viktortól, melyben a miniszterelnök kifejtette, hogy az ellenzéki politikus „lényegében állandóan külföldi cégek érdekében szólal fel itt, a magyar parlamentben?” Karácsony május első felében is a témában faggatta a kormányfőt, aki akkor kifejtette: a nemzeti együttműködés rendszerében nagytőkések vannak, oligarchák azonban nincsenek és nem is lesznek.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés