Gyurcsány tanára elárulta, hogy zajlott akkoriban

Bucsy Levente, 2012. április 5., csütörtök 09:15, frissítve: csütörtök 19:38
A szocializmusban elterjedt volt, hogy politikai és anyagi befolyásolás kísérte egyesek egyetemi tanulmányait – fogalmazott Mellár Tamás a köztelevíziónak csütörtök reggel.

„Muszáj lesz előbb-utóbb szembenéznünk a múlttal” – fogalmazott Mellár Tamás közgazdász, egyetemi tanár a köztelevízió Ma reggel című műsorában csütörtökön annak kapcsán, hogy a napi politikának lassan részévé válik, hogy szereplőinek szakdolgozatai mind nagyobb mennyiségben válnak ismertté és támadási felületté is. Mellár, aki Gyurcsány Ferenc tanára volt pécsi egyetemi évei alatt – a volt miniszterelnök egyelőre dobozaiban kutatva keresi szakdolgozatát, de még nem bukkant rá – hozzátette, a korábbi időszakban sok olyan diploma és doktori dolgozat készülhetett el, amely nem feltétlenül felel meg a tudományos igényeknek.

Rámutatott, kezdő oktatóként úgy látta, a szocializmusban elterjedt volt, hogy politikai és anyagi befolyásolás is kísérte az egyetemi előmenetelt. „Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy nem voltam párttag, így nem voltam megbízható ember sem, így kívül estem azokon a körökön” – mondta Mellár.

A közgazdász megismételte a Pesty László korábbi dokumentumfilmjében is elhangzott történetét, mely szerint amikor Gyurcsányt tanította kapitalizmus és szocialista közgazdaságtanból, hallgatója KISZ-titkár volt, és egy olyan reggelen, amikor vizsgáztatnia kellett, sietve szólt neki egy illető „azonnal letegezve és leelvtársazva”, hogy Gyurcsány jön, és ennek megfelelően kell eljárni. Mellár hozzátette: „egyébként egyáltalán nem volt rossz a teljesítménye, nem kellett semmit tennem, négyest kapott a vizsgán”.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés