Kovács András
Kovács András

Láng Zsolt bevezető beszédében Makra Krisztinát méltatva elmondta, a jelölt eddigi munkáját sem önmutogató célzattal vagy egyéni érdekektől vezérelve végezte, hanem igazi lokálpatriótaként, ezért esett rá a frakciószövetség választása. Hozzátette, Makra Krisztina mindig szívvel-lélekkel kiállt a Fidesz politikája mellett.

Mélyről indultunk

„Készítettünk egy félmérést az átvételt követően, amelyből kiderült, hogy sokkal mélyebbről kellett indulnunk, mint 2002-ben – mutatott rá Varga. – Akkor arról volt szó, hogy Szlovéniával együtt vezetjük be az eurót, élenjárók voltunk a régióban. Az EU 27 tagállama közül szégyenszemre nekünk kellett segítséghez fordulnunk a Nemzetközi Valutaalaphoz 2008 őszén. Olyan filozófia kapott utat 2002-ben, amely a gyenge és kicsi államot preferálta.” A kormánynak emiatt az újjászervezésre kellett fordítania a figyelmét, tette hozzá a politikus.

„Az újjászervezés keretében csökkentettük a parlament létszámát, megfeleztük az önkormányzati képviselők számát” – mondta a Fidesz alelnöke. Varga szerint az egymillió munkahely teremtésének az igényében minden benne van, többek között hogy nem segélyalapú társadalmat szeretnénk. 2010-ig az állam piaci szerepének a csökkenését propagálta a kormány, akik idejöttek, nem a termelő tevékenységet részesítették előnyben – mutatott rá a politikus.

Ez csoda

Varga szerint kiderült, hogy az államnak a XXI. században nem játékvezetőnek, hanem aktívabb szereplőnek kell lennie. Az elmúlt másfél évben 45 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma, amely a jövőben tovább nőhet – ismertette az államtitkár. Szólt arról is, hogy azért kellett centralizálni a közmunkaprogramokat, mivel a korábbi rendszer rendkívüli módon széttagolt volt. „Hazánkban 3,8, míg Csehországban 5,1 millió ember dolgozik, éppen ezért csoda, hogy egyáltalán lépést tudunk tartani velük” – mutatott rá Varga.

„Vannak olyan társadalmi csoportok, ahol érdeket sértett a kormány, de hazánk nincs abban a helyzetben, hogy 40–50 éves embereket nyugdíjba engedjen. Erkölcsileg is nehezen fogadható el az a megoldás, amit Magyarország korábban alkalmazott” – tette hozzá. Rámutatott arra is, hogy az elmúlt időszakban többek között új alaptörvény született, amellyel sikerült rendbe tenni a rendszerváltás óta függőben lévő kérdéseket.

Nehéz második félidő

A Fidesz alelnöke szerint az uniós elnökségünket az ország javára tudtuk kamatoztatni. „Félúton vagyunk, nehezen mondhatjuk, hogy mindent elvégeztünk.” Az elmúlt másfél év alatt nem volt olyan időközi választás, ahol nem a kormánykoalíció pártja győzött, ez azt mutatja, hogy az emberek elfogadnak nehezebb döntéseket is, vélekedett a politikus. Varga köszönetet mondott azért a bizalomért, melyet a választóktól kapott a kormány, de mint fogalmazott, nagyon nehéz második félidő következik.

Az IMF-hitel kapcsán elmondta: Magyarországon az elmúlt húsz év azzal járt, hogy nem sikerült csökkenteni az államadósságot, leszámítva az 1999–2002 közötti időszakot. Varga szerint a kormány helyes döntést hozott azzal, hogy 2010-ben nem hosszabbította meg a lejáró IMF-megállapodást. A korábbi megállapodás szerint 2016-ig kell törleszteni a lejáró adósságot, a legnagyobb részét 2013-ban.