Hol van Magyarország szuverenitásának a határa?

Kovács András, 2012. április 18., szerda 09:01, frissítve: szerda 09:57
Magyarország szuverenitásának a határáról szól a mostani vita az Európai Unió intézményeivel – mondta el Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára, a Fidesz alelnöke a Klebelsberg Kultúrkúriában kedden este. Láng Zsolt kerületi fideszes polgármester ugyanitt a II. kerület 13. számú egyéni választókörzetében április 22-én tartandó időközi önkormányzati képviselő-választás Fidesz–KDNP-s jelöltjét, Makra Krisztinát mutatta be a jelenlévőknek.

Láng Zsolt bevezető beszédében Makra Krisztinát méltatva elmondta, a jelölt eddigi munkáját sem önmutogató célzattal vagy egyéni érdekektől vezérelve végezte, hanem igazi lokálpatriótaként, ezért esett rá a frakciószövetség választása. Hozzátette, Makra Krisztina mindig szívvel-lélekkel kiállt a Fidesz politikája mellett.

Mélyről indultunk

„Készítettünk egy félmérést az átvételt követően, amelyből kiderült, hogy sokkal mélyebbről kellett indulnunk, mint 2002-ben – mutatott rá Varga. – Akkor arról volt szó, hogy Szlovéniával együtt vezetjük be az eurót, élenjárók voltunk a régióban. Az EU 27 tagállama közül szégyenszemre nekünk kellett segítséghez fordulnunk a Nemzetközi Valutaalaphoz 2008 őszén. Olyan filozófia kapott utat 2002-ben, amely a gyenge és kicsi államot preferálta.” A kormánynak emiatt az újjászervezésre kellett fordítania a figyelmét, tette hozzá a politikus.

„Az újjászervezés keretében csökkentettük a parlament létszámát, megfeleztük az önkormányzati képviselők számát” – mondta a Fidesz alelnöke. Varga szerint az egymillió munkahely teremtésének az igényében minden benne van, többek között hogy nem segélyalapú társadalmat szeretnénk. 2010-ig az állam piaci szerepének a csökkenését propagálta a kormány, akik idejöttek, nem a termelő tevékenységet részesítették előnyben – mutatott rá a politikus.

Ez csoda

Varga szerint kiderült, hogy az államnak a XXI. században nem játékvezetőnek, hanem aktívabb szereplőnek kell lennie. Az elmúlt másfél évben 45 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma, amely a jövőben tovább nőhet – ismertette az államtitkár. Szólt arról is, hogy azért kellett centralizálni a közmunkaprogramokat, mivel a korábbi rendszer rendkívüli módon széttagolt volt. „Hazánkban 3,8, míg Csehországban 5,1 millió ember dolgozik, éppen ezért csoda, hogy egyáltalán lépést tudunk tartani velük” – mutatott rá Varga.

„Vannak olyan társadalmi csoportok, ahol érdeket sértett a kormány, de hazánk nincs abban a helyzetben, hogy 40–50 éves embereket nyugdíjba engedjen. Erkölcsileg is nehezen fogadható el az a megoldás, amit Magyarország korábban alkalmazott” – tette hozzá. Rámutatott arra is, hogy az elmúlt időszakban többek között új alaptörvény született, amellyel sikerült rendbe tenni a rendszerváltás óta függőben lévő kérdéseket.

Nehéz második félidő

A Fidesz alelnöke szerint az uniós elnökségünket az ország javára tudtuk kamatoztatni. „Félúton vagyunk, nehezen mondhatjuk, hogy mindent elvégeztünk.” Az elmúlt másfél év alatt nem volt olyan időközi választás, ahol nem a kormánykoalíció pártja győzött, ez azt mutatja, hogy az emberek elfogadnak nehezebb döntéseket is, vélekedett a politikus. Varga köszönetet mondott azért a bizalomért, melyet a választóktól kapott a kormány, de mint fogalmazott, nagyon nehéz második félidő következik.

Az IMF-hitel kapcsán elmondta: Magyarországon az elmúlt húsz év azzal járt, hogy nem sikerült csökkenteni az államadósságot, leszámítva az 1999–2002 közötti időszakot. Varga szerint a kormány helyes döntést hozott azzal, hogy 2010-ben nem hosszabbította meg a lejáró IMF-megállapodást. A korábbi megállapodás szerint 2016-ig kell törleszteni a lejáró adósságot, a legnagyobb részét 2013-ban.

---- Szuverenitás ----

Meddig tart hazánk szuverenitása?

„Vissza kellett menni a pénzpiacokra, mivel önálló gazdaságpolitikára van szükség.” A probléma, hogy Európa nem kifelé jön a válságból, így könnyen lehet, hogy nem jutunk azokhoz a forrásokhoz, amelyek az ország finanszírozásához kellenek – mutatott rá Varga. Ezen okok miatt van szükségünk a valutaalap által nyújtott biztonsági keretre, tette hozzá.

Példaként hozta föl, hogy míg Egyiptom novemberben fordult az IMF-hez, és mostanra meg tudott állapodni, addig mi még a tárgyalásokhoz sem jutottunk el. Úgy látja, mivel több törvény miatt vitába keveredtünk az EU-val, politikai ballasztot kapott az esetleges megállapodás, mivel a tárgyalás megkezdéséhez Brüsszel zöld jelzése is kell. Ezek a viták arról szólnak, hol van Magyarország szuverenitásának a határa. „Mi köze van az EU-nak ahhoz, hogy a közszféra béreit kétmillió forintos határon húzta meg a kormány?” – tette föl a kérdést Varga.    

Nagyon fontos a csomagolás, de…

A lehető legközelebb kell vinni az állam által működtetett közszolgáltatásokat az állampolgárokhoz, mondta az államtitkár. „Ha nagyon rossz lenne a kormányzati kommunikáció, akkor már rég elvesztettük volna a korábbi bizalmat, de mindenképpen lehetne javítani a helyzeten. Nagyon fontos a csomagolás, de a hosszú távon nem lehet megtéveszteni az embereket.”

Varga szerint sokkal egyszerűbbé kell tenni a magyar állampapírokhoz való elérhetőséget, ami a következő hónapok feladata lesz. A tranzakciós adó kapcsán elmondta, hogy jelenleg is létezik, csak a banknál marad. „Annak van létjogosultsága, hogy azokat a spekulációs pénzmozgásokat megakadályozzuk, amelyek a gazdasági válsághoz vezettek” – mutatott rá a Fidesz alelnöke.

„Partner lesz a kormány”

A 65 éven felüliek utazási kedvezménye kapcsán kijelentette, hogy a kormány a maga részéről a felülvizsgálatot megkezdte, például a MÁV-nál. Rámutatott arra, hogy ezzel nagy megtakarítást nem lehetne elérni, a BKV működését nem érintené. „A magyar kormány partner lesz a BKV járműparkjának megújításában.”

Sokféle megoldás mellett lehet eredményes egy gazdaságpolitika, de mindenhol kell lennie valakinek, aki megmondja, mire jut pénz, véli Varga. „Lehet, azoknak lesz igazuk, akik szerint nincs szükség pénzügyminisztériumra” – tette hozzá. Úgy látja, hogy gazdasági problémáink jelentős része abból származik, hogy az ideérkező tőke több esetben a verseny korlátozásában érdekelt, amire példaként hozta föl a mezőgazdaság leépülését.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása