Jégeső és felhőszakadás jön

BL, 2012. június 11., hétfő 08:18, frissítve: hétfő 12:25
Szinte az egész országban esik az eső hétfő reggel. Előrejelzések szerint heves zivatar, jégeső és felhőszakadás is várható. Javulás a hét második felében lehet.
Közben riasztást adtak ki több megyére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hétfő reggel kiadott előrejelzése szerint délelőtt a Dunától keletre, délután pedig a Dunántúlon is várhatók elszórtan zivatarok, helyenként felhőszakadással. Heves zivatar – 2 centimétert meghaladó jéggel és 90 km/h fölötti széllel – elsősorban délen és keleten valószínű. Zivatarok legkisebb eséllyel északnyugaton alakulhatnak ki – írja az OMSZ, amely Hajdú-Bihar, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nagy részére is elsőfokú riasztást adott ki.

Kurunczi Rita, az Időkép.hu meteorológusának tájékoztatása szerint a hét első napjaiban maradnak az ilyenkor átlagosnak mondható hőmérsékletek és egészen csütörtökig folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás. Ezt követően anticiklon épül ki felettünk és a hét második felében már csökken a csapadékhajlam, olyannyira, hogy a hét végén várhatóan igazi, napsütéses strandidőben lesz részünk, 30 fok körüli maximumokkal. A Balaton már most is 22-23 fokos – teszi hozzá közleményében.

Fotó: idokep.hu


Az Időkép beszámolója szerint hétfő reggel szinte az egész országban csapadékos volt az idő, az északkeleti területeken heves zivatarokkal.

Az elmúlt napok időjárása kapcsán Kurunczi Rita megjegyzi: a hét végén a kiterjedt zivatarrendszerek mellett még szupercellákkal is találkozhattunk, melyek közül az egyik a Pécs–Baja–Szegedet érintő, több száz kilométeres útja során 3-4 centiméteres jégdarabjaival sok helyen károkat okozott. „A vasárnap is zivatarosan zárult, a konvektív rendszerek esti villámparádét eredményeztek. A Tiszántúlon és Szlovákiában is mezoskálájú rendszer alakult ki, utóbbit rendkívül heves villámtevékenység kísérte” – írja.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása