Duna

Készültségben az ország, hatalmas lehet az árhullám

NT, 2013. június 3., hétfő 06:30, frissítve: hétfő 12:09
A Duna felső-magyarországi szakaszán a 2002-ben levonult, rekordnagyságú árhullámhoz hasonló lehet a helyzet idén – állapította meg a vízügyi szolgálat Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT), miután vasárnapi ülésén elemezte a legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket. Közben a Kossuth Lajos téren épülő mélygarázs elárasztása miatt lezárták a közúti forgalom elől Pesten az Idősebb Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között.

A folyó vízgyűjtő területén, elsősorban az Alpokban lehullott csapadékmennyiséggel, valamint a Duna mellékfolyóin érkező vízhozamokkal foglalkozott az OMIT. Közleményük szerint áttekintették az árvízi védekezéshez rendelkezésre álló forrásokat és technikai feltételeket, a védelmi szervezet felkészültségi szintjét, és előterjesztést készített a belügyminiszter részére a védekezés egy magasabb szintű koordinációjának lehetséges bevezetése érdekében.

A Kossuth Lajos téren épülő mélygarázs elárasztása miatt lezárták a közúti forgalom elől Pesten az Idősebb Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között, a vízszint emelkedésétől függően a következő napokban  további alsó rakparti szakaszok lezárására is lehet számítani.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Bakondi megerősítette, meglehet a rekord
A 2002-es rekordárvíz szintjén, esetleg annál is magasabban tetőzhet a Duna a mostani árhullám során, ezt már Bakondi György országos katasztrófavédelmi igazgató erősítette meg hétfő reggel Győrben.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint a már lezárt alsó rakparti szakasz várhatóan az árhullám levonulásáig zárva marad. A közúti forgalom a Jászai Mari térnél és az Eötvös térnél a felső rakpartra terelve haladhat, terelőútként alapvetően a Bajcsy-Zsilinszky utat és – amíg járható – a budai alsó rakpartot javasolják. Amennyiben a vízszint jelentősen megemelkedik, a 2-es, 19-es, 41-es villamosok és a H5-ös hév vonalán is életbe léphetnek korlátozások.

A Vízügy.hu térképén már látszik, Győrnél harmadfokúra emelték a készültséget
A Vízügy.hu térképén már látszik, Győrnél harmadfokúra emelték a készültséget

Budapesti Közlekedési Központ hétfőn a Facebook-oldalán közölte, a Duna magas vízállása miatt a D11-es és a D12-es hajójáratok nem állnak meg a Szent Gellért tér kikötőben. A D13-as hajók szombat óta nem állnak meg Óbudai-sziget kikötőnél. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján a következő egy-két napban két kikötő kivételével mindenhol megállnak a D11-es és a D12-es hajók, ha azonban a víz elönti az alsó rakpartot, a BKK felfüggeszti a hajóközlekedést a közlemény szerint.

A BKK a Duna áradása miatt életbe lépő közlekedési változásokról folyamatosan tájékoztatást ad a következő napokban. Az európai árvízhelyzetről itt olvashat.

Passauban apránként falja be a belvárost az árvíz
Passauban apránként falja be a belvárost az árvíz
Fotó: Europress/AFP
Vasúti késések, járatkimaradások

Fennakadásokat okoz az osztrák vasúton a Duna áradása, a folyó ugyanis vasútvonalakat mosott el, alagutakat árasztott el – közölte a Mávinform az MTI-vel hétfőn reggel. A Budapest–Insbuck–Zürich útvonalon járó Wiener Walzer nemzetközi vonatot nem közlekedtetik, a Németországba közlekedő vonatok jelentős, 100-120 perc késéssel, kerülőúton át haladnak osztrák és német területen. Az osztrák vasút (ÖBB) tájékoztatása alapján kérik az utasokat, hogy aki teheti, halassza el ausztriai, illetve németországi és svájci utazását. A Mávinform közölte azt is: meg nem erősített információk alapján Salzburg és München között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat, ám erről az osztrák féltől még nem érkezett hivatalos közlés a MÁV Zrt.-hez, illetve a MÁV-Start Zrt.-hez.

 

Forrás: MNO, MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 5 db

A hozzászólások mutatása